2min

Wanneer we Wireless Power Consortium moeten geloven dan zouden er binnen zes maanden de eerste specificaties gereed zijn voor de draadloze oplader voor elektronica. Deze zal bedoeld zijn voor apparaten als mobiele telefoons en digitale camera’s.

Op dit moment hebben al 27 bedrijven zich aangesloten bij het Wireless Power Consortium. Daarbij horen Nokia, HP, Philips, Blackberry’s fabrikant RIM en Samsung. De uitspraak dat er midden dit jaar een standaard zal liggen werd door nieuwsdienst IDG gemaakt uit de mond van Menno Treffers, die voorzitter is van het consortium en werkt bij Philips. Treffers was ook aanwezig op de CES in Las Vegas.


Het consortium durft alleen niet te zeggen wanneer de eerste apparaten met de standaard op de markt zullen komen. Dit omdat het nog eerst goed moet worden getest voordat het certificeren van de producten zo ver is. Het consortium heeft vorig jaar september al een logo gepresenteerd dat zal laten zien of de producten aan de standaard voldoen.

De technologie van het draadloos opladen is in principe niet iets nieuws. Zo hebben verschillende fabrikanten al hun eigen oplossing. Toch is een standaard waardoor verschillende opladers aan een apparaat passen nog ver te zoeken.

Het principe van draadloos opladen is gericht op de magnetische inductie. Zo wordt elektrische energie overgedragen via spoelen die in de oplader en apparaat zijn ingebouwd. De lader ziet er uit als een mat waarop apparaten worden gelegd.

Het nadeel van deze manier van opladen is dat je ongeveer 30 procent energie verliest. Hierdoor is het ook geen groen alternatief op het gebied van opladen. Toch blijft de oplaadtijd ongeveer gelijk. De oplader vermindert het opladen automatisch als de batterij bijna vol is.

Er zullen verschillende standaarden komen voor kleine en grote apparaten. Zo zal er in eerste instantie aan de specificaties voor kleine toestellen van maximaal 5 watt worden gewerkt. Denk hierbij aan apparaten als mobiele telefoons. Voor apparaten die meer dan 5 watt nodig hebben komt er een andere standaard. Denk hierbij aan opladers voor laptops. Volgens Treffers is het werk daaraan nog niet van start gegaan omdat het consortium zijn inspanning niet wil verspillen. De hindernis lijkt dat er nog geen brede acceptatie is van een standaard vanaf sommige partijen, waaronder Apple en Powermat.

Batterijenfabrikant Energizer verwacht dat ze voor ongeveer 100 dollar een standaardoplader voor twee toestellen kunnen gaan leveren. De oplaadhoes voor een Blackberry of iPhone zal dan 30 tot 40 dollar gaan kosten.