2min

Tags in dit artikel

,

HP introduceert vandaag in verschillende Europese landen een nieuwe webwinkel voor muziek. Deze downloaddienst, die ook in Nederland te gebruiken is, is gekoppeld aan een speciale applicatie die op verschillende nieuwe pc-modellen van HP is voorgeïnstalleerd.

De muziekdienst van HP, die MusicStation heet, is ontwikkeld door het Britse bedrijf Omnifone. Als we Omnifone moeten geloven is MusicStation door zijn schaalgrootte in staat een alternatief te worden voor de iTunes Music Store van Apple. MusicStation werkt met een abonnement en niet met een prijs per album of nummer, zoals bijvoorbeeld bij iTunes. Consumenten moeten ongeveer tien euro per maand gaan betalen om onbeperkt te kunnen downloaden uit de bibliotheek van MusicStation. De gedownloadde nummers zijn te beluisteren zolang de gebruiker een abonnement heeft bij MusicStation.

Per maand mogen abonnees ook zonder bijbetaling maximaal tien liedjes downloaden en onbeperkt bewaren in mp3-formaat. Deze nummers zijn dan niet voorzien van digital rights management (DRM).

De nieuwe MusicStation-software wordt standaard meegeleverd met zestien desktop-en laptopmodellen van HP en HP/Compaq. De software kan ook muziek en afspeellijsten synchroniseren met mobiele telefoons. MusicStation beschikt over een bibliotheek van meer dan 6,5 miljoen muziekbestanden van grote uitgevers als Sony, EMI, Warner en Universal en daarnaast ook van een aantal onafhankelijke labels. De dienst is beschikbaar in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland, Spanje, Italië, Nederland, België, Oostenrijk, Zwitserland en Zweden.

In de Verenigde Staten biedt HP al langer een online-muziekdienst aan, daar werkt HP samen met Rhapsody van RealNetworks. De domeinnaam MusicStation is overigens in veel landen al vergeven. ‘musicstation.com’ bijvoorbeeld is eigendom van het tv-station VH1 en ‘musicstation.nl’ wordt gebruikt door de Nederlandse musicus Cesar Zuiderwijk. HP heeft daarom gekozen voor de domeeinnaam ‘musicstationonline.com