2min

Tags in dit artikel

, ,

Recent heb ik bij Techzine al het P55A-UD6 gereviewed. Destijds was dat echter het meest high-end bord wat Gigabyte te bieden had. Inmiddels is het design klaar van de duurdere versie, de P55A-UD7.

Het imposante vlaggenschip van Gigabyte krijgt, zoals hieronder op de foto’s te zien is, maar liefst 4 PCI-e x16 sloten mee. De koeling die bij de P55A-UD6 al imposant was, is nog verder uitgewerkt. Onder het koelblok waar we normaliter de chipset zouden verwachten, huisvest zich een nVidia NF200 PCI-E Bridge chip. Deze kan van 2 x PCI-e x16 transformeren in 4 x PCI-e x8. Die chip moet er dus voor zorgen dat er genoeg lanes voor de videokaarten beschikbaar zijn. Dit bord maakt het dus ook mogelijk om een Quad-SLI of ATI CrossfireX Quad te creëren.
Van het P55A-UD6 bord heeft het laatste PCI-e slot slechts 4 lanes ter beschikking, dit is voor een high-end videokaart écht te weinig.


Ook heeft dit bord de bekende PLX-chip die we bij het Asus P7P55 bord ook zagen. Deze chip moest de P55A-UD6 missen, waardoor er een bandbreedte probleem ontstond. De chip is echter wel redelijk kostbaar, waardoor het bord relatief duurder zal uitvallen.
Zojuist heb ik het I/O panel even vergeleken met het UD6 bord, wat hier in het testlab nog rondzwerft. Het I/O panel van de UD6 is identiek aan die van de UD7. Dat betekend, 2x USB3.0, 6x USB3.0, 2x e-SATA en 7.1HD audio.

De layout van het bord zit prima in elkaar. Zo is te zien dat er voldoende ruimte tussen de PCI-express sloten is gelaten voor dual-slot videokaarten. Ook grappig om te zien, de chipset is gereed voor waterkoeling. De buizen zijn gereed, en er kan direct een slang aangesloten worden. Verder zien we de 7 van UD7 prominent pronken op de heatsinks, leuk detail.
Wanneer het bord beschikbaar wordt, en voor welke prijs, is nog onbekend. Omdat het P55A-UD6 bord al 210 euro kost, mogen we bij dit bord een fiks prijskaartje verwachten.