1 min

Tags in dit artikel

,

De nieuwe versie van Fennec, de mobiele versie van Firefox, kent geen Flash meer. Mozilla schrapt de Flash-functie die eerst wel in de browser zat.

Mozilla brengt de derde releasecandidate van Fennec 1.0 uit en schrapt daarin de Flash-functionaliteit die nog wel in de tweede releasecandidate zat. Mozilla vertelt hierover in hun blogpost, "Flash verlaagde de prestaties van onze browser tot een punt waarop de functionaliteit niet meer aan onze standaard voldeed."

Hierom schakelt het Fennec-team de ondersteuning van de Flash-plugin uit. Wel blijft er een mogelijkheid om Flash handmatig te installeren, maar dan op eigen risico. Mozilla wijst ook op het verschil tussen een add-on en een plugin. Er wordt gewerkt aan add-ons waarmee gebruikers kiezen bij welke site de plugin werkt. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen dat de plugin bij YouTube of Feebs moet werken.

Naast dat de Flash-functionaliteit uit de mobiele browser gaat, lost Mozilla enkele problemen op waardoor Fennec minder vaak crasht. Wanneer de definitieve versie uitkomt, is nog onbekend. Vorig jaar werd nog duidelijk gemeld dat Fennec in 2009 uit zou komen, wat niet is gelukt. Inmiddels is er ook geen nieuwe deadline vastgesteld.