Na het moddergooien van Apple-topman Steve Jobs naar Adobes Flash, komt Adobe-CTO Kevin Lynch nu met concrete toezeggingen over de performance van Flash Player 10.1 onder Mac OS X. De topman belooft dat de performance van Flash onder Mac OS X beter zal zijn.

De topman doet de toezeggingen in een reactie op het artikel dat hij eerder deze week op Adobes bedrijfsweblog publiceerde. Hij ging daarin onder meer in op de beschuldigingen van Apple aan het adres van Adobe en de visie op HTML5, dat met een speciale videotag in staat is om, zonder tussenkomst van Flash of dergelijke software, video in de browser af te spelen.

Beter
Volgens Lynch zullen Macs die draaien met Flash Player 10.1 ‘substantieel beter’ performen dan Macs die niet over de nieuwe versie van de software beschikken. In samenwerking met Apple zouden er verschillende optimalisaties voor het Mac OS X-besturingssysteem zijn gedaan. Hij claimt dat Flash 10.1 daarom nu ‘bijna hetzelfde’ cpu-gebruik heeft op zowel computers met Windows als Mac OS X, terwijl de Mac-software bij de huidige stabiele versie van Flash nog sterk onder doet voor de Windowsversie.

De nieuwe 10.1-update maakt gebruik van Apples CoreAnimation-technologie, die voor vrijwel alle video-animatie binnen het besturingssysteem gebruikt wordt. Volgens Lynch kan deze technologie ervoor zorgen dat Macs in sommige gevallen sneller zijn dan Windows-pc’s. Hij erkent dat video afspelen nog steeds een grote zwakte van Flash is. Zo heeft het afspelen van 480p-video op een 1.8 GHz Mac mini met Mac OS X 34 procent cpu-gebruik, tegenover slechts 16 procent onder Windows.

Gehalveerd
Naar verwachting zal Flash 10.1 ervoor zorgen dat het cpu-gebruik onder Mac OS X gehalveerd wordt. Lynch merkt echter wel op dat de performance sterk afhankelijk is van welke browser er gebruikt wordt. Zo zou Internet Explorer 8 onder Windows tot wel twintig procent sneller zijn dan Firefox. Op de Mac zou Flash 10.1 in combinatie met Apples eigen Safari-browser zorgen voor de beste performance.

Lynch waarschuwt echter wel voor Googles Chrome-browser, omdat de Mac-versie nog steeds in het bètastadium verkeert en problemen lijkt te hebben met het draaien van de Flash-plugin en andere plugins. Hij zegt dat zelf ook ondervonden te hebben. Lynch belooft dat Adobe binnenkort grafieken zal publiceren die de verschillen tussen browsers en besturingssysteem verduidelijken.

Crashes
Ook ging hij in op de beschuldigingen van Apple dat Flash voor het merendeel van de (browser)crashes op Macs zou zorgen. "Ik kan jullie vertellen dat we Flash niet vrijgeven als daarin bekende ‘crashingbugs’ zitten", zei hij. "We werken rechtstreeks samen met alle browserteams en beoordelen elk opkomend probleem om zo gezamenlijk een oplossing te kunnen zoeken."

Lynch verklaart dat er, voor een nieuwe versie van Flash Player de deur uit gaat, ruim honderdduizend testcases plus een automatisch systeem met 1 miljoen SWF’s uitgevoerd worden om eventuele problemen aan het licht te brengen. "Crashproblemen oplossen is een topprioriteit binnen het ingenieursteam en momenteel zijn er openstaande problemen voor Flash Player 10 die we onderzoeken", aldus de topman.

Voorlopig laat een publieke release van Flash Player 10.1 nog even op zich wachten. Adobe heeft inmiddels wel een tweetal bèta’s van de software vrijgegeven, maar die zijn officieel niet geschikt voor algemeen gebruik al moedigt Adobe het testen van de software wel aan. Volgens Adobe moet de software in de eerste helft van dit jaar het bètastadium gaan verlaten en daarmee klaar zijn voor algemeen gebruik.