1 min

Tags in dit artikel

, ,

Recent zagen we al de Seagate Barracuda 2 TB-schijf met SATA3-ondersteuning, nu duikt op de Japanse markt een variant van Western Digital op.

De WD1002FAEX, zoals de schijf gaat heten is Western Digital’s eerste harde schijf met SATA3-ondersteuning. Het is een 3.5"-schijf die 1 TB groot is en 64 MB cachegeheugen meekrijgt.
Uiteraard werkt de schijf op 7200 RPM, maar opvallend is dat de schijf slechts 33 dB aan geluid produceert. Alhoewel SATA2 voor deze schijf nog meer dan genoeg bandbreedte moet kunnen leveren, heeft de conventionele harde schijf tóch voordeel van de nieuwe SATA3-interface.
Zo kan er met SATA3 veel sneller data uit het 64 MB cachegeheugen gelezen worden, waardoor de "Burst-Rate" van een SATA3-schijf tot wel dubbel zo groot kan zijn.


De Western Digital-schijf heeft twee platters van 500 GB, vergelijkbaar met Samsung’s Spinpoint F3-schijven. Snelheden zijn helaas nog niet bekend, prijzen wel. De schijf is al bij diverse webshops te vinden voor rond de 95 euro, maar is nog niet beschikbaar. Western Digital heeft ook laten weten dat er nog een 2 TB variant aan zit te komen met vier platters van 500 GB, wanneer deze op de markt zal komen is nog geheel onbekend.