1 min

Tags in dit artikel

, ,

50.000 tot 500.000 mensen moeten voorzien worden van Google’s nieuwe glasvezelnetwerk. Google begint met de pilot in een klein aantal Amerikaanse steden en hiermee betreedt het bedrijf een tot dusver onbekend terrein.

Het plan van de zoekgigant is het aanbieden van snelle internetverbindingen in plaats van diensten die er afhankelijk van zijn. De topmannen bij het bedrijf zeggen dat het doel is sneller internet in een stroomversnelling te brengen, evenals de ontwikkeling van snellere netwerken.

Het uitrollen van dit nieuwe product brengt een hoop risico’s met zich mee. Sowieso heeft het bedrijf totaal geen ervaring in deze branche en heeft eigenlijk als enige netwerkervaring de telecomsector. Kabel- en telefoonmaatschappijen hebben terughoudend gereageerd en omschrijven het plan als een publiciteitsstunt (mede vanwege het achterwege blijven van een serieus budget).


Google liet weten geen intenties te hebben voor een landelijk (VS) netwerk noch wil het de strijd aan gaan met de internetgiganten Comcast Corp. en Verizon. Nadelen voor Google zijn de verwachte uitgaven die gekoppeld worden aan dit ambitieuze project waardoor het aandeel in waarde kan dalen (door nervositeit bij aandeelhouders). Eén ding staat wel vast, Google zet alle kabel- en telefoonmaatschappijen op scherp.