3min

Al langere tijd gaat het gerucht dat Apple de MacBook Pro-lijn binnenkort van een upgrade gaat voorzien, een reden voor veel mensen om hun aankoop uit te stellen. Volgens een medewerker van een Nederlandse Apple Premium Reseller liggen de nieuwe modellen misschien volgende week al in de winkel. Dit bericht One More Thing vandaag. (Bijgewerkt: 15:18)

Volgens de anonieme medewerker zouden Nederlandse Apple Premium Resellers (APR’s) van Apple een intern memo ontvangen hebben met het verzoek om de focus te leggen op het verkopen van MacBook Pro’s, in plaats van andere notebooks, zoals de MacBook en de MacBook Air. Dit zou erop kunnen duiden dat Apple de voorraad MacBook Pro’s op korte termijn wil afbouwen om zo nieuwe modellen te kunnen introduceren.

Verwacht wordt dat de nieuwe modellen aan de buitenzijde nagenoeg gelijk zullen zijn aan de huidige modellen. Qua interne hardware zou er echter wel het een en ander gaan veranderen. Zo wordt algemeen aangenomen dat Apple de nieuwe MacBook Pro-modellen van snellere processors gaat voorzien, naar alle waarschijnlijkheid de Core i3-, Core i5- en Core i7-processors van Intel. Deze nieuwe processors beloven een significante performanceverbetering ten opzichte van de huidige Core 2 Duo-processors.

Vandaag werd eveneens duidelijk dat de betere, en duurdere, processors mogelijk voor een prijsstijging van de MacBook Pro-lijn gaan zorgen. Via een Australische website lekte een advertentie uit waarop met een hogere vanaf-prijs voor de MacBook Pro wordt geadverteerd. De huidige vanaf-prijs in de Australische Apple Store bedraagt 1599 Australische dollars, terwijl op de advertentie een prijs van 1899 dollar wordt weergegeven, een prijsstijging van driehonderd dollar.

Uitgelekte advertenties van de MacBook Air, MacBook Pro en Mac Pro.

Op een tweetal andere advertenties, waarmee voor nieuwe MacBook Air- en Mac Pro-modellen wordt geadverteerd, worden eveneens hogere verkoopprijzen weergegeven. De nieuwe MacBook Air heeft volgens de advertentie een vanaf-prijs van 2399 Australische dollars, driehonderd dollar meer dan het huidige model. De prijsstijging van de Mac Pro is met een toename van 900 dollar naar een vanaf-prijs van 4499 Australische dollars het hoogst.

Mogelijk betekent dit dat ook de MacBook Air en Mac Pro binnenkort een upgrade zullen krijgen. De laatste upgrade van de Air dateert van 8 juni 2009, terwijl de Mac Pro vorig jaar maart voor het laatst een upgrade heeft gehad. Afgelopen dinsdag lanceerde Intel zijn nieuwe Xeon 5600 series-processors in 4-core- en 6-core-varianten, die worden gezien als kanshebbers voor de nieuwe Mac Pro. De huidige Mac Pro-modellen beschikken over de oudere Xeon 5500 series-processors.

Mocht Apple inderdaad de prijzen van de nieuwe MacBook Air-, MacBook Pro- en Mac Pro-modellen verhogen, dan is dat een opvallende maar ook begrijpelijke stap van het bedrijf. De nieuwe hardware is duurder dan huidige hardware en om de winstmarges gelijk te kunnen houden zal de prijs omhoog moeten. Apple staat er niet om bekend dat het prijzen van producten verhoogt. De kans dat een prijs verlaagd wordt is doorgaans groter, maar de vraag is wel of een prijsverhoging in een tijd van economische crisis een verstandig besluit is.

Update 15:18

Volgens MacRumors gaat het bij de hogere prijzen op de advertenties om oude prijzen, die per ongeluk door Apple opnieuw gepubliceerd zouden zijn. De prijzen komen volgens de website overeen met de prijsdaling, die Apple in oktober onder andere in de Australische Apple Store doorvoerde. Toen daalde de prijs van de goedkoopste MacBook Pro van 1899 naar 1599 Australische dollars en de goedkoopste MacBook Air van 2399 naar 1999 dollar. Bij de introductie van een nieuwe Mac Pro in maart vorig jaar hanteerde Apple een prijs van 4499 Australische dollars, die later daalde naar 3599 dollar.

De oude prijzen van alledrie de modellen komen overeen met de prijzen zoals die in de uitgelekte advertentie worden afgebeeld. Ondanks dit foutje van Apple, denkt MacRumors echter nog steeds dat updates voor de MacBook Air, MacBook Pro en Mac Pro in de nabije toekomst worden gelanceerd.