Google wil updates van zijn Android-besturingssysteem wellicht zelf gaan aanbieden als download, dit meldt engadget. Dit om de verspreide versies wat beter gelijk te houden. Momenteel zijn er namelijk telefoons in de omlopen met vier verschillende Android versies.

Google is er inmiddels achter dat, hoewel het hard werkt aan verbeteringen van het Android OS, de telefoonfabrikanten en -operators het niet bij kunnen benen. Momenteel zijn er Android-telefoons verkrijgbaar met de Android-versies 1.5, 1.6, 2.0 en 2.1. In de nieuwste versies van Android zitten nieuwe functies maar ook bugfixes en verbeteringen. Maar telecomproviders als Vodafone lijken maar één tot twee keer per jaar in staat om een update te verspreiden.

Google wil dit nu oplossen of omzeilen door Android-updates beschikbaar te stellen als download. Of de telecomproviders hier blij mee zijn is maar de vraag, aan de ene kant wordt hun werk uit handen genomen maar verkooptechnisch kan het handig zijn een bepaalde telefoon nog even niet te updaten om een nieuwere telefoon beter te laten verkopen. Ook de telefoonfabrikanten zullen niet direct staan te springen, een fabrikant als HTC, die de Sense interface om Android heen heeft gebouwd, zal wellicht in de problemen komen. Als er nieuwe Android-versies worden geïnstalleerd, maar de Sense interface nog niet zover is, kan dit mogelijk problemen veroorzaken.

De Android-toesteleigenaren zullen in eerste instantie alleen maar blij zijn als Google de updates zelf gaat verspreiden, die zijn eindelijk van het lange wachten af, tenzij je mogelijk een Sense-gebruiker bent en je telefoon niet meer fatsoenlijk werkt.