3min

Er komt een onderzoek naar de gang van zaken rondom het verloren iPhone-prototype van Apple dat in handen kwam van gadgetblog Gizmodo. Dit hebben lokale autoriteiten vrijdag bekendgemaakt.

Vorige week maandag publiceerde Gizmodo foto’s en video’s van wat Apples vierde generatie iPhone zou zijn. Het toestel zou door een Apple-medewerker in een lokale bar zijn verloren en de vinders hebben het vervolgens doorverkocht aan Gizmodo die er naar eigen zeggen vijfduizend dollar voor betaald heeft. De politie van Sillicon Valley onderzoekt nu of deze transactie niet in strijd met de wet was en of er sprake is van heling (het doorverkopen van gestolen goederen).

Apple zou naar aanleiding van het incident zelf contact met de lokale politie opgenomen hebben, zo bericht CNet. Het onderzoek wordt naar verluidt geleid door een taskforce van de politie die gespecialiseerd is in computercriminaliteit en heeft als doel om te bepalen of er voldoende bewijs is om tot strafrechtelijke vervolging over te gaan. Onduidelijk is echter of het onderzoek gericht is op de website zelf, de vinders van het toestel of beide.

Volgens de wetgeving in Californië, waar Apple gevestigd is, maakt men zich schuldig aan diefstal als men iets vindt waarvan men weet (of zou kunnen weten) aan wie het toebehoort, maar besluit om het toch zelf te gebruiken. Indien de waarde van het goed meer dan 400 dollar bedraagt, gaat het om zogenaamde grand theft en kunnen er hogere straffen geëist worden. Tevens kan een ieder die eigendom in ontvangst neemt waarvan men weet dat ze illegaal verkregen is, een gevangenisstraf tot 1 jaar tegemoet zien.

Inmiddels is duidelijk dat het bewuste toestel dat in handen kwam van Gizmodo inderdaad een prototype van de nieuwe iPhone is. Het toestel was voorzien van een sticker met het opschrift ‘N90_DVT_GE4X_0493’. Blogger John Gruber meldt op basis van eigen bronnen dat deze code een hoop duidelijk maakt. Zo staat ‘N90’ voor de nieuwe iPhone en DVT voor ‘design verification test’, een van de laatste stappen in het ontwerpproces. Gruber stelt vast dat het toestel dat Gizmodo in handen kreeg bijna, zo niet exact, hetzelfde is als het toestel dat Apple deze zomer zal lanceren.

De elektronicafabrikant uit Cupertino staat bij vriend en vijand bekend om zijn geheimzinnigheid en drang naar controle. Het bedrijf probeert op alle mogelijke manieren te voorkomen dat nieuwe producten uitlekken en deinst er niet voor terug om rigoureuze maatregelen te nemen als er toch onverhoopt iets is uitgelekt. Hoewel niet bevestigd, zijn er verhalen bekend dat Apple-topman Steve Jobs personeel dat zich niet aan de regels houdt op staande voet ontslaat.

Ook bij verschillende websites heeft Apple een reputatie dat het civiele of strafrechtelijke procedures onderneemt als zogenaamde bedrijfsgeheimen wereldkundig worden gemaakt. Enkele jaren geleden daagde Apple de website ThinkSecret voor de rechter om het publiceren van dergelijke geheimen. De website die werd gerund door een student had niet de financiële middelen die Apple wel heeft en moest daardoor uiteindelijk het onderspit delven.

In het verleden stond Apple ook bekend om zijn cease and desist-brieven, waarin redacties door een advocatenkantoor werden gesommeerd om gepubliceerde informatie offline te halen. Sinds enkele jaren wordt die tactiek echter niet meer toegepast, omdat het sturen van een dergelijke brief een bevestiging is dat het gepubliceerde waar is. Tegenwoordig houdt Apple er echter een geheel andere tactiek op na: die van het zwijgen.