1 min

Burgerrechtenbeweging Electronic Frontier Foundation vraagt zich af waarom er overheidsmiddelen worden ingezet voor een ruzie tussen Apple en een weblog. De EFF geeft aan dat het huiszoekingsbevel nooit had mogen worden uitgegeven.

Nadat Gizmodo-blogger Jason Chen informatie over Apple’s nieuwe iPhone had gepubliceerd is er bij hem thuis een huiszoeking gedaan en zijn er meerdere computers en harde schijven in beslag genomen.

De EFF stelt dat dit nooit had mogen gebeuren omdat Chen een journalist is en zijn spullen daardoor genieten van wettelijke bescherming. Het bevel is in strijd met de privacywetgeving die speciaal voor de bescherming van journalisten het leven in geroepen is. "Het lijkt er dan ook op dat de politie te ver is gegaan", aldus Matt Zimmerman van de EFF.

Er was twijfel of Jason Chen wel recht had op de speciale bescherming van journalisten. Gawker Media, de uitgever van Gizmodo gaf aan dat Chen’s, ondanks dat hij thuis werkt, full-time in dienst is als journalist en dus een medewerker van Gawker Media is.