2min

Tags in dit artikel

, ,

Google gaat in de zomer van dit jaar, in navolging van Amazon, Apple en Barnes & Noble, beginnen met het verkopen van e-books. De zoekgigant kondigde dit afgelopen dinsdag officieel aan.

Google is jaren geleden al begonnen met de ontwikkeling van een mechanisme voor het in rap tempo digitalizeren van miljoenen boeken. De nieuwe service zal ervoor zorgen dat de gedigitalizeerde boeken, waarop auteursrecht van toepassing is, online gekocht en gelezen kunnen worden.

De nieuwe service zal Google Editions gaan heten en de eerste reacties van uitgevers zijn positief. Eerder waren uitgevers en schrijvers skeptisch en kritisch over Google plannen om massaal boeken te gaan digitalizeren en gebruikers in staat te stellen om in deze boeken te zoeken.

Google gaf aan dat de boeken via een web-browser te lezen zijn en het daardoor niet uitmaakt welk apparaat er gebruikt wordt voor het lezen van de boeken. Hoogstwaarschijnlijk zal Google zelf applicaties ontwikkelen om de kwaliteit van het lezen te bevorderen op apparaten zoals de iPad en de iPhone. Hiermee onderscheid Google zich van de concurrentie, in vergelijking tot Amazon.com, waarvan de verkoop van boeken gefocused is hun Kindle e-reader, zal er van Google’s kant weinig tot geen beperking zijn op apparaten waarop de boeken gelezen kunnen worden.

Het is nog niet bekend welke partij een prijskaartje aan de boeken zal hangen, de keuze tussen uitgevers en Google zelf is nog niet gemaakt. Wel is bekend dat de boeken direct vanaf de website van Google aan te schaffen zijn. Daarnaast zullen retailers in staat zijn om Google Editions in hun site te implementeren en zo de winst met Google te delen.