2min

Microsoft heeft een 2e preview laten zien van Internet Explorer 9. De belangrijkste wijziging in deze 2e preview is de javascript snelheid. Daarnaast heeft Microsoft aangegeven dat het verder is gegaan met het uitwerken van ondersteuning voor HTML5 en CSS3.

Microsoft heeft nooit echt veel aandacht besteedt aan zijn JavaScript-engine en deze is dan ook nogal traag. Vooral in oudere versies van IE was deze niet vooruit te branden. In IE8 is die wel iets verbeterd, maar in vergelijking tot Chrome en Firefox is het nog steeds enorm traag. IE8 scoort in de Sunspider-benchmark 5939 milliseconden, en deze 2e preview versie van IE9 scoort al 473 milliseconden. Dat is dus een enorme verbetering, echter is het nog steeds niet voldoende om de concurrentie te verslaan, Safari scoort op dit moment 412 milliseconden, Opera 294 en Chrome is de snelste met slechts 271 milliseconden. Er is dus nog wat werk aan de winkel voor Microsoft.

Wat betreft de ondersteuning voor HTML5 en CSS3 en de andere webstandaarden kan dit het beste worden gemeten aan de ACID-test. Daar haalt deze preview van IE9 68 van de 100 punten, maar ook hier wil Microsoft zich nog in verbeteren voordat IE9 op de markt zal verschijnen, dat is voor alle ontwikkelaars ook wel te hopen want als we ook deze score vergelijken met de concurrentie dan scoren Safari, Opera en Chrome alle drie een score van 100 uit 100. Firefox volgt met een score van 96 van de 100.

Over 8 weken zal er een nieuwe preview verschijnen, hopelijk met een score van minstens 90 van de 100.