2min

Uit een rondgang van De Pers langs de Eerste Kamer blijkt dat een meerderheid van de Eerste Kamer tegen een landelijke koppeling van het elektronisch patiëntendossier is.

Meerdere senatoren uiten zich negatief tegenover het wetsvoorstel om zorgaanbieders te verplichten zich aan te sluiten bij het digitale systeem. Een meerderheid van de senaat vindt het landelijke systeem te duur. Het ministerie van Volksgezondheid heeft al 45 miljoen euro subsidie uitgetrokken om het project te realiseren, daarnaast kostte de ontwikkeling van het schakelpunt 3,2 miljoen euro.

Het EPD wordt gedefinieerd als een landelijke systeem, een schakelpunt, die ervoor zorgt dat artsen, apothekers en specialisten door het hele land gegevens van patiënten kunnen inzien. Dankzij het digitale systeem zou het mogelijk zijn voor een dokter in Groningen gegevens van patiënten uit Zeeland in te kijken, hetgeen wat volgens de Landelijke Huisartsenvereniging in de praktijk zelden voorkomt.

‘Zo’n 95 procent van de communicatie tussen hulpverleners vindt binnen de regio plaats, waarom dan zo’n ingewikkeld systeem optuigen dat huisartsen alleen maar geld kost?", aldus vice-voorzitter Paul Habets van de LHV. Volgens de directeur van de regionale ICT-zorgorganisatie RSO Haaglanden wegen de voordelen van het landelijke systeem niet op tegen de kosten die gemaakt moeten worden en het is draagvlak bij huisartsen en apothekers te beperkt.

Ook vanuit de senaat zelf klinken negatieve geluiden. De invoering zou een veel te griezelig avontuur zijn, het ministerie is te naief begonnen, er is geen wettelijke basis meer, als de wetgever iets wil wat al die dokters niet willen dan kun je er maar beter niet aan beginnen, het is een onvoldragen voorstel, er is onvoldoende kennis van zaken aanwezig en de problematiek is zwaar onderschat zijn hier voorbeelden van.

Meerdere politici zijn het er over eens dat het digitale patiëntendossier op regionaal niveau zijn werk moet doen. Wel moet er voorkomen worden dat er in de regio geen ‘houtje-touwtje-dossiers’ gebruikt worden die niet voldoen aan de beveiligingseisen en daarom moeten standaarden op landelijk niveau vastgesteld worden.

Het EPD is de afgelopen jaren al velen malen in opspraak geweest, meerdere keren werden er negatieve uitspraken gedaan over de beveiliging en uit onderzoek bleek het EPD zo lek als een mandje te zijn met als gevolg dat de privacy van de patiënt in het geding is.