1 min

Tags in dit artikel

, ,

Bijna elke computergebruiker weet tegenwoordig wat Wi-Fi is: een draadloze netwerk standaard die snelheden biedt in de meest ideale situatie van een paar honderd megabit per seconde.

Momenteel werkt Wi-Fi in de 2,4 GHz en 5 GHz frequentiebanden. Echter, de Wi-Fi Alliance en de Wireless Gigabit Alliance hebben een akkoord bereikt om Wi-Fi te laten werken in de eerder ongebruikte 60 GHz-frequentieband, die tot tien keer sneller gegevensoverdracht zou bieden.

"De 60-GHz-band zorgt voor een aanzienlijke boost in de prestaties, dus we praten over snelheden in de gigabits per seconde." zegt de directeur van de Wi-Fi Alliance, Edgar Figueroa. Helaas, de nieuwe standaard zou met een aantal ernstige nadelen komen, Wi-Fi-signaal in de 60 GHz-band zou niet in staat zijn om muren door te dringen, men zou in het gezichtsveld moeten blijven voor een goede verbinding. Echter, de verhoging van de snelheid is zo groot, dat de afweging zeker de moeite waard zou zijn in bepaalde situaties.

Het gaat echter niet meteen gebeuren. Nadat de standaard is ingesteld, zal de consument routers en draadloze adapters willen die kunnen omschakelen tussen twee of alle drie (2,4 GHz, 5 GHz en 60 GHz) de Wi-Fi-frequentiebanden. Figueroa is van mening dat deze beschikbaar zullen zijn op de markt in ongeveer twee jaar.