1 min

Het EPD is weer ter discussie gesteld in de Eerste Kamer. De senatoren hebben een motie aangenomen met de oproep om de ontwikkeling van het landelijk schakelpunt stop te zetten.

De motie werd op 1 juni 2010 ingediend en wordt gesteund door een meerderheid van de Eerste Kamer. Minister Klink van Volksgezondheid vindt het stoppen van de ontwikkeling van het systeem ‘absurd’. Klink moet uiterlijk 15 juni inhoudelijk reageren op de wensen van de senatoren.

Het landelijke schakelpunt is het centrale onderdeel van het EPD, die alle regionale patiëntendossiers met elkaar moet verbinden. Het is niet de eerste keer dat de Eerste Kamer zich negatief uit over het EPD, uit een rondgang van De Pers begin vorige maand bleek al dat de meerderheid van de Eerste Kamer tegen het landelijk koppelen van het elektronisch patiëntendossier is. Meerdere politici zijn het er over eens dat het digitale patiëntendossier op regionaal niveau zijn werk moet doen.

"Dit project past in een steeds langer wordende rij van te groots opgezette ict-projecten waarbij de overheid telkens miskleunt", aldus Gert van den Berg van de SGP. Eerder bleek uit een uitgebreid wetenschappelijk onderzoek dat de beveiliging van het EPD zo lek als een mandje is.