2min

Tags in dit artikel

, , , ,

De NOS verwacht dat het ‘Nederlandse internet’ trager zal worden tijdens de online-uitzending van de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal op maandagmiddag. De NOS voorziet Oranjefans van livestreams van de wedstrijd, maar geeft aan dat de maximumcapaciteit op 120.000 aangesloten computers ligt.

De NOS waarschuwt dat grote groepen mensen die online de wedstrijd willen volgen het risico lopen om achter het net te vissen. De wedstrijd Nederland-Denemarken wordt gespeeld om 13.30 uur, de overige wedstrijden zullen plaatsvinden op zaterdag en donderdagavond. De NOS geeft aan dat tijdens de wedstrijd Nederland-Denemarken de meeste problemen verwacht worden, aangezien de wedstrijd op een doordeweekse dag om half 2 wordt gespeeld en veel mensen dan op hun werk zitten.

"De capaciteit op het internet is niet toereikend voor zulke grote hoeveelheden video", waarschuwt Roeland Stekelenburg, hoofd nieuwe media van de NOS.

Stekelenburg geeft het advies aan organisatoren van WK-feesten om kabel-tv of digitenne te regelen om teleurstellingen te voorkomen. De verwachte overbelasting ligt volgens Stekelenburg niet aan de beperkte capaciteit van de NOS, maar aan de groote van belangrijke internetknooppunten zoals bij bedrijfsnetwerken en internetproviders. "Als iedereen tegelijkertijd de livestreams wil bekijken onstaat er congestie op het internet en dreigt alles in elkaar te storten", zo stelt Stekelenburg.

In overleg met de NOS zal de KPN maandag meer bandbreedte beschikbaar stellen op de bedrijfsnetwerken om de boel aan alle kanten op te rekken. Wees er vroeg bij!