Abonneer je gratis op Techzine!

De ontwikkelaars van het steeds populairder wordende Cyanogenmod hebben laten weten dat ze deze zomer nog Android 2.2 Froyo naar 8 toestellen willen brengen. Gisteren werd de source code vrij gegeven van Froyo waardoor de ontwikkel community zich nu kan storten op Froyo implementaties.

Het grootste probleem van Android is dat er op een vrij hoog tempo nieuwe versies verschijnen maar de toestel fabrikanten en telecom operators dit niet mee oppakken, waardoor de gebruikers van Android toestellen zitten opgescheept met een verouderde Android versies.

Cyanogenmod is een alternatief voor deze gebruikers, het is niet helemaal zoals het hoort, gezien het feit je toestel geroot moet worden voordat je Cyanogenmod erop kan zetten. Rooten is min of meer het hacken van je telefoon, zodat bepaalde beveiligingen omzeilt kunnen worden. In dit geval het installeren van custom Android versies.

Wat Cyanogenmod verder doet is simpelweg de source code van Android aanpassen zodat die met de hardware van diverse toestellen kan werken. Ondanks dat sommige toestellen verouderd zijn, werken de nieuwe versies van Android er nog prima op, zeker als we vooruit kijken naar Froyo, die versie is 2x doordat die beter omgaat met de beschikbare hardware.

Nu hebbben de ontwikkelaars van Cyanogenmod laten weten, dat het hun doel is om nog deze zomer een nieuwe versie van Cyanogenmod uit te brengen gebaseerd op de source code van Froyo. Ook hebben ze aangegeven dit te willen doen voor maar liefst 8 toestellen.

De volgende toestellen staan op de lijst:

  • HTC Nexus One
  • HTC Desire
  • HTC Dream (G1)
  • HTC Magic (myTouch 3G)
  • HTC myTouch 3G Slide
  • HTC EVO 4G
  • HTC Hero (CDMA)
  • Motorola Droid

Het is dus voor alle gebruikers van bovenstaande toestellen te hopen dat het de makers gaat lukken zodat ook zij kunnen genieten van de nieuwe functionaliteiten en snelheid. Of de fabrikanten en telecom operators de Froyo versie gaan verspreiden over alle toestellen van hun klanten is niet duidelijk maar het ligt niet voor de hand gezien ze Android 2.1 Eclair ook nooit hebben verspreidt naar alle toestellen.