Apple heeft in een open brief aan gebruikers gereageerd op het antenneprobleem van de iPhone 4. Volgens Apple wordt alleen de signaalsterkte verkeerd berekend.

Als de iPhone 4 op een bepaalde manier wordt vastgehouden, kan de signaalsterkte aanzienlijk dalen. Deze kan zelfs zo erg dalen dat de verbinding verbroken kan worden, waardoor het voeren van een telefoongesprek onmogelijk wordt gemaakt.

Apple stelt nu dat gebruikers die dit probleem ondervinden zich in een gebied bevinden met een zwak signaal en dat de iPhone 4 ten onrechte aangeeft dat het signaal wel sterk is. Om dit probleem op te lossen, gaat Apple de methode om de signaalsterkte te berekenen veranderen. Het gaat nu AT&T’s methode gebruiken.

Het is overigens niet geheel ongewoon dat de signaalsterkte van een mobiele telefoon daalt als deze op een bepaalde manier wordt vastgehouden. Zowel de iPhone 3GS als de Droid-, Nokia- en RIM-smartphones hebben hier last van. Wel moet worden opgemerkt dat bij vergelijking tussen de iPhone 3GS en de iPhone 4 bleek dat de iPhone 4 geen verbinding kon maken met het netwerk toen deze ‘verkeerd’ werd vastgehouden, terwijl het de iPhone 3GS wel gewoon lukte, ongeacht hoe deze in de hand werd gehouden.

Overigens is de antenne, als de iPhone 4 correct wordt vastgehouden, sterker dan die van de vorige iPhone, zo concludeerde AnandTech, maar wel gevoeliger voor aanrakingen van buiten.

De update die de signaalsterkte wel correct berekent, verschijnt de komende weken. De gehele brief van Apple is hier te lezen (Engels). Overigens is Apple in de tussentijd in de Verenigde Staten aangeklaagd vanwege de antenneproblemen met de iPhone 4, dit terwijl klanten wel de kans hebben om de telefoon 30 dagen na aankoop terug te brengen.