2min

Microsoft is begonnen met het verschepen van testtoestellen van LG en Samsung met een bijna complete versie van Windows Phone 7 naar ontwikkelaars.

Dit is een belangrijke gebeurtenis voor Microsoft, want als het platform succesvol wil worden, heeft het veel developers nodig om veel en goede applicaties te bouwen. Geen een Windows Mobile 6-applicatie is namelijk compatibel met Windows Phone 7, gezien dat helemaal opnieuw is opgebouwd.

Daarnaast zal natuurlijk ook de hardware en de abonnementen belangrijk worden, maar toch staat er niet voor niets ‘developers. Developers! DEVELOPERS!!’ op elke verzonden Windows Phone 7-doos, zo blijkt uit onderstaande video.

Een van personen die de developers bij Windows Phone 7 moet betrekken, is Charlie Kindel, een Microsoft-veteraan van 20 jaar oud die het Windows Phone Developer Experience-programma leidt. Hij nam deel aan het team in februari 2009.


"Windows Phone is geen laatste poging. Het is een middel", zo vertelt Kindel. "Ontwikkelaars denken niet meer dat apps alleen maar code zijn. Gedurende de laatste tien jaar is het duidelijk geworden dat de basis steeds meer komt te liggen bij de cloud en rich clients voor de gebruiker. Dat betekent dat het niet meer gaat om het porten van apps, maar meer om bepaalde applicatiecomponenten op alle drie de schermen te krijgen. (..) Ik wil van WP7 een van de schermen maken die worden ondersteund", zo vertelt hij.

Tijdens de recente tour door Europa van WP7 sprak hij met zevenduizend mobiele ontwikkelaars. Maar weinig daarvan hadden eerder gewerkt met Microsoft-developertools. Toen Microsoft ze Visual Studio en de Windows Phone-developmenttools liet zien, waren ze heel erg verbaasd omdat "die tools zoveel beter waren".

Microsoft zet met Windows Phone 7 sterk in op Silverlight en het XNA-framework. Het Silverlight-platform wordt gebruikt op het internet en het XNA-framework al bij de Xbox 360 en bij de Zune.

Overigens lijkt het erop dat Nederland nog even moet wachten op de Marketplace van Windows Phone 7. Gezien er geen Nederlandse versie direct bij de lancering beschikbaar komt, maar eerst een Engelse, overweegt Microsoft Nederland nu de lancering geheel uit te stellen, dus ook de Engelse versie niet te lanceren, tot april 2011. Wordt de Engelse versie wel in april in Nederland gelanceerd, dan moeten we het alsnog zonder Marketplace doen.

De eerste reviews zijn al opgedoken. Zo hebben Engadget en PC Mag al het een en ander uit de doeken gedaan.