1 min

De Nederlandse overheid zal begin 2012 additionele frequenties beschikbaar stellen voor mobiel breedband. Het gaat om de 800 MHz-band, die frequenties kwamen dankzij door het verdwijnen van analoge ethertelevisie.

Dat liet demissionair minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven weten in een brief aan de Tweede Kamer. Het ministerie zal de oude analoge tv-frequenties gaan veilen, samen met het frequentiepakket van Telfort, dat in handen kwam van KPN na de overname van de telecomprovider.

De behoefte naar de 800 MHz-frequenties zijn groot omdat deze uitermate geschikt zijn voor 4G netwerken. Met de lage frequenties kunnen providers grote geografische gebieden dekken tegen lage kosten, omdat er minder antennes vereist zijn. Bovendien dringt het signaal beter door in gebouwen ten opzichte van de recent geveilde 2,6 GHz-frequenties.

Aanbieder Tele2 liet eerder al weten een 4G-netwerk te bouwen met de verkregen vergunningen in de 2,6 GHz-frequentieband. De hoge frequenties zorgen voor een hogere capaciteit en zijn daarom geschikt voor dichtbevolkte gebieden. De telecomprovider gaf echter aan dat voor een kostenefficiënt landelijk dekkend mobiel netwerk ze ook moeten beschikken over lage frequenties.

Met de veiling van de frequenties wil minister Maria van der Hoeven inspelen op de sterke groei in het gebruik van mobiel breedband.