1 min

Uit een proef in deelgemeente Feijenoord in Rotterdam blijkt dat virtueel aangifte doen potentieel heeft. Het AD meldt dat tien van de 26 politiekorpsen in Nederland graag met de nieuwe methode zouden willen werken.

Bij de nieuwe manier om aangifte kom je niet meer direct in contact met een agent, in plaats daarvan doen mensen aangifte tegenover een politievrouw of -man via een scherm. De persoon die aangifte doet zal eerst zijn paspoort of rijbewijs moeten inscannen.

Het grote voordeel van de nieuwe methode is de besparing op kosten, iedere aangifte zou een kostenbesparing van 30 euro opleveren. De agent die de aangifte opneemt hoeft namelijk niet fysiek aanwezig te zijn, en kan dus flexibeler, op meerdere locaties aangiften opnemen. Bovendien zouden er minder politiemensen ingezet hoeven worden voor het opnemen van aangiften, waardoor tijd vrij komt voor andere taken.

Aan de proef in Rotterdam deden 146 mensen mee. Uit de enquête bleek dat 70 procent tevreden is over de nieuwe methode. Zware aangiften zullen altijd persoonlijk opgenomen worden.