Abonneer je gratis op Techzine!

Eerder lieten we al weten dat het gerucht ging dat Microsoft voor de nieuwe interface van IE9 veel zou hebben afgekeken bij Google’s Chrome. Nu zijn er op een Russische Microsoft website screenshots verschenen van de nieuwe Internet Explorer 9 waarop een zeer minimalistische browser is te zien.

Internet Explorer 9 komt 15 september beschikbaar als beta. De nieuwe vormgeving en bijbehorende tekst werd waarschijnlijk onbedoeld te vroeg gepubliceerd door de Russische Microsoft website. De informatie was echter al gespot voordat Microsoft het weer offline kon halen.

De nieuwe interface lijkt inderdaad erg veel op Google’s Chrome zoals eerder werd gespeculeerd, maar is niet helemaal hetzelfde. Daarnaast zullen alle minimalistische browsers veel gaan lijken op Google’s Chrome want zoveel andere mogelijkheden zijn er niet.

Als we goed kijken naar deze nieuwe interface dan valt ons op dat Microsoft geen apart zoekveld meer heeft voor de zoekmachine, hiervoor wordt de adresbalk nu gebruikt net als in Chrome. Daarnaast kiest Microsoft voor een andere volgorde van knoppen en functies, ook de tabbladen worden in IE9 niet boven de adresbalk geplaatst maar er rechts naast.

Het favorietensysteem lijkt wel goed gejat te zijn van Chroma, in plaats van een ster kiest Microsoft voor een pin.

IE9 is de eerste Microsoft browser die eindelijk gehoor moet gaan geven aan de webstandaarden en ondersteuning biedt voor HTML5, daarnaast maakt de browser gebruik van hardware acceleratie voor grafische informatie. IE9 moet daarom gaan uitblinken in snelheid bij het tonen van video’s en andere zware grafische toepassingen.

Er zijn echter ook al minpunten te noemen aan IE9, een van de minpunten is dat de nieuwe videocodec WebM niet standaard meegeleverd wordt met IE9 maar apart gedownload moet worden voor IE9. Ook het feit dat IE9 niet op Windows XP zal werken wordt gezien als een groot nadeel, webontwikkelaars zijn bang dat ze om die reden nu nog jaren aan IE8 vast zullen zitten.