2min

De regering van India wil voor 31 augustus (morgen) inzage hebben in de versleutelde e-mailberichten die door Blackberry’s worden verstuurd. De regering waarschuwt nogmaals dat het tot op heden niet tevreden is met de voorstellen van RIM en het tempo waarin de gesprekken met RIM vorderen.

RIM de maker van de Blackberry toestellen probeert er alles aan te doen om met de regering van India tot een compromis te komen, alleen het lijkt hierin niet te gaan slagen. Wat de Indiase veiligheidsdiensten willen is inzage in de versleutelde e-mail berichten van alle Blackberry’s. Volgens RIM is dit echt onmogelijk omdat de encryptie zo goed is dat deze niet is af te luisteren.

De Indiase regering is van mening dat als het berichtenverkeer van Blackberry’s niet is in te zien dat het beter kan worden geblokkeerd omdat het dan terroristen enorm in de kaart speelt. RIM is van mening dat het geen inbreuk wil maken op de vertrouwelijke informatie die de klant verstuurd met zijn Blackberry en daarom niet beschikt over een mastersleutel of achterdeur om de berichten alsnog te ontcijferen.

Of er inderdaad geen achterdeur of mastersleutel bestaat wordt door enorm veel beveiligingsexperts in twijfel getrokken. Ook de Indiase regering lijkt haar vraagtekens hierbij te zetten. Het laat weten niet onder de indruk te zijn van de huidige voorstellen en argumenten van RIM en dat zij gewoon toegang willen tot het berichtenverkeer, andere regeringen die problemen hadden met de encryptie zijn inmiddels wel tevreden met een oplossing van RIM. Daarom vermoed de Indiase regering dat het wel gewoon mogelijk is.

Vandaag wordt er door de Indiase regering een beslissing genomen over een verbod als RIM niet alsnog over de brug komt met een oplossing. Als RIM voet bij stuk houdt dan kan het erop rekenen dat de Indiase overheid vandaag beslist tot een verbod. Dat verbod zou betekenen dat z’n 1 miljoen klanten van RIM geen gebruik meer kunnen maken van de berichtendiensten op hun Blackberry, ook toeristen of zakenreizigers die India aan doen met een Blackberry hebben dan last van het verbod.

RIM heeft inmiddels ook een oproep gedaan aan andere partijen die versleutelde communicatiediensten aanbieden om een front te vormen tegen de Indiase regering, zodat ze hun eisen afzwakken. RIM riep onder andere Skype en Google op om hieraan mee te doen. Die partijen hebben echter tot op heden nog geen last van de Indiase regering, de kans dat zij hier dus gehoor aan gaan geven lijkt enorm klein te zijn.