1 min

Tags in dit artikel

,

Door een experiment van het Border Gateway Protocol werd afgelopen vrijdag bijna het volledige internet ontregeld. De gevolgen bleven echter binnen de perken doordat de test vrijwel direct werd afgeblazen. Volgens experts blijkt uit het voorval maar weer hoe zwak één van de centrale protocollen van het internet is.

De kwetsbaarheid van het Border Gateway Protocol bleek al eerder. Het protocol speelt een grote rol bij het vaststellen van de bereikbaarheid van het internet op verschillende locaties op aarde. Een menselijke fout in Pakistan zorgde eerder al voor problemen voor YouTube. In plaats van het censureren van deze website in Pakistan, werd de site in de hele wereld geblokkeerd. Achteraf bleek dat de tabellen van het protocol verkeerd aangepast werden.

Vrijdag werd nogmaals duidelijk hoe eenvoudig een fout gemaakt kan worden. Het experiment was bedoeld om een nieuw format te testen. Uit een beschrijving blijkt dat het om een redelijk grote toevoeging van 3000 bytes ging.

Nadat het experiment begon bleek al snel dat er wereldwijd problemen ontstonden. Over ongeveer 60 landen verspreid konden verschillende routers niet overweg met het protocol, met als gevolg dat er verkeerde informatie naar andere routers verstuurd werd en instabiliteit van het gehele internet nabij was. Doordat er snel gehandeld werd bleef de schade echter beperkt tot ongeveer 1 procent van het verkeer.

Experts benadrukken dat het protocol erg kwetsbaar is en dat kwaadwillenden moedwillig ernstige problemen kunnen veroorzaken.