2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Videokaartenfabrikant Zotac komt met een videokaart die zich compleet richt op overclockers. Deze speciale GeForce GTX460 heeft een aangepast PCB en koeler die componenten bevatten die het overclocken moeten bevorderen. Een eventuele naam van deze nieuwe videokaart is nog niet bekend.

Het PCB van de nieuwste aanwinst van Zotac heeft een aangepast voedingssysteem. Zo wordt de GPU gevoed door een acht-fasen-systeem en het geheugen heeft twee fasen tot zijn beschikking. De videokaart is standaard al sterk overgeclockt: de GF104-GPU loopt bij de Zotac-variant op 850 MHz in plaats van de gebruikelijke 675 MHz. Ook het GDDR5-geheugen met een capaciteit van 1GB kon het niet ontlopen, hierbij is de frequentie van 3600 naar 4000 MHz gegaan. Website Expreview heeft de videokaart al onder handen genomen en kwam op nog wat hogere kloksnelheden uit: respectievelijk 923 MHz voor de GPU en 4240 MHz voor het geheugen.

De koeling van de speciale GTX460 is ook een vermelding waard. Haast alle belangrijke componenten op het PCB worden gekoeld, inclusief de controller voor de VRM’s. De GPU-koeler heeft een grootte van 185 × 131 × 63 mm en weegt maarliefst 465 gram. De warmte van de GPU wordt via vier koperen heatpipes naar de heatsink gevoerd. Deze heatsink beschikt over aluminium vinnen die vervolgens worden gekoeld door een 120 mm ventilator. De grote koeler neemt drie uitbreidings-sloten in beslag.

Video-aansluitingen zijn er in de vorm van twee DVI-poorten, een normale HDMI-aansluiting en DisplayPort. Een eventuele prijs van deze videokaart of wanneer hij beschikbaar zou moeten komen is nog onbekend.