1 min

De Stuxnet-worm infecteerde eind september naar schatting zo’n 30.000 Iraanse computers, waaronder ook systemen die gesitueerd waren binnen een kernreactor die binnenkort in werking moest worden gesteld. Iran maakt vandaag bekend dat er verschillende verdachten zijn opgepakt.

Eerder bleek al dat de opening van de kernreactor pas in 2011 zou gaan plaatsvinden. De Stuxnet-worm zou bedoeld zijn om de systemen van de reactor onder handen te nemen. De worm leek daar in ieder geval deels in geslaagd te zijn, maar wellicht hadden de makers op meer gehoopt, naast dat ze nu mogelijk achter de tralies zitten. Woordvoerders geven namelijk aan dat de worm geen serieuze schade heeft aangericht.

De Stuxnet-worm blijkt inmiddels in verschillende varianten te zijn verspreid, er zouden bij de bestrijding inmiddels al vier versies gevonden zijn. De verwachting is dat de worm in één of twee maanden verleden tijd zou zijn.

Iran wees de beschuldigende vinger eerder al naar zowel de Verenigde Staten als Israël. Informatie over de opgepakte verdachten is er niet, ook niet om hoe veel personen het gaat of wat voor afkomst deze hebben.