2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het nieuwe kabinet heeft besloten dat publieke omroepen moeten stoppen met nieuws te verspreiden via het internet. Dit geldt alleen als de omroepen daarmee ook concurreren met andere kranten. De publieke omroepen die daaronder vallen zijn bijvoorbeeld de nieuwssite van NOS, de nieuwssite van Powned en Joop.nl, een website van de VARA.

Volgens een VVD-kamerlid Anouchka van Miltenburg zouden de nieuwssites voor een ‘vervuilend’ effect zorgen. "Kranten moeten proberen op internet geld te verdienen, terwijl de omroepen dat soort beperkingen niet hebben. Het is oneigenlijke concurrentie", aldus VVD-kamerlid Anouchka van Miltenburg.

Een website die de VARA opgezet heeft Joop.nl zal ook verdwijnen, dit zou komen omdat de website als tegenhanger van GeenStijl werkt. Ook werden er vragen gesteld over de website Uitzending Gemist, de regering heeft daarna laten weten dat deze website mag blijven bestaan. Dit komt vooral omdat de website alleen bestaande uitzendingen aanbiedt. Ook wordt er gepraat om ook het nieuws dat op teletekst word weergegeven te verwijderen, hier is echter nog geen uitsluitsel over gegeven.

Het kabinet kan deze bezuinigingen echter nog niet direct invoeren, want volgens de huidige wetsregeling mogen publieke omroepen wel nieuws aanbieden op het internet. De publieke omroep heeft ook een reactie gegeven, volgens de woordvoerder wil de NPO liever zelf bepalen waarop bezuinigd zal worden, ze zijn ook verbaasd over het wetsvoorstel. Een woordvoerder van de Nederlandse Dagbladpers geeft aan blij te zijn met het nieuwe kabinetsplan. "Het is goed dat kabinet een einde maakt aan deze concurrentievervalsing", aldus de woordvoerder.