2min

Tags in dit artikel

, ,

Opnieuw is er een slachtoffer gevallen door middel van denial of service attacks, vandaag was het Openbaar Ministerie aan de beurt nadat zij een 16-jarige jongen hadden gearresteerd. De groep die achter deze aanvallen zit, ook wel Anonymous genoemd is op zoek naar manieren om toekomstige arrestaties te voorkomen.

De website OM.nl die vanmorgen offline is gegaan is nu toch weer bereikbaar, ook werkte de website politie.nl niet meer omdat deze op dezelfde server draait. De Cybervandalengroep die het ditmaal op het OM hadden gemunt, deden dit omdat er gisteren een 16-jarige jongen gearresteerd is omdat hij verdacht wordt van het deelnemen aan de aanval op Mastercard.com.

De 16-jarige jongen die zich schuil hield onder de naam Jeroenz0r was een van de operators in het irc-kanaal waarin de verschillende aanvallen werden voorbereid. De ddos-aanvallen worden onder het motto Operation Payback via een irc chatkanaal gecoördineerd, de groep valt niet zomaar mensen aan, zij richten hun ddos-aanvallen op de bedrijven die de website WikiLeaks blokkeren of benadelen. De laatste weken zijn er al een aantal ddos-aanvallen gepleegd op ondermeer Mastercard, Visa, PayPal en Amazon.

In totaal worden er tussen de 75.000 en 100.000 computers gebruikt om deze ddos-aanvallen te plegen, een exact aantal is niet bekend. De activisten groep Anonymous is nu aan het onderzoeken hoe zij kunnen voorkomen dat mensen zoals Jeroenz0r achterhaalt worden en dus gearresteerd kunnen worden. Hierbij wordt ondermeer gedacht aan het inzetten van p2p-technologie. Het is niet bekend of het OM nog meer verdachten heeft opgepakt of op het oog heeft, er is in ieder geval een Nederlander betrokken bij de aanval op Mastercard.com, hij heeft inmiddels ook een bekentenis heeft afgelegd.