2min

Tags in dit artikel

, , ,

Vanaf volgende week komt Hi met nieuwe internetabonnementen met een datalimiet, het oude abonnement met fair use policy gaat dan ook verdwijnen. Deze nieuwe abonnementen lijken aan te sluiten op die van KPN, welke dit eerder al invoerde zodat de grootgebruiker meer gaat betalen. Er zullen vijf verschillende abonnementsvormen gaan komen.

Als we de abonnementen bekijken dan zien we een Sim-only abonnement, een BlackBerry abonnement en nog drie andere abonnementen welke zijn afgestemd op basis van gebruik waarbij gekozen kan worden voor ‘Weinig’, ‘Gemiddeld’ en ‘Hoog’. Deze datalimieten van deze nieuwe abonnementen lopen uiteen van 200MB voor het goedkoopste abonnement tot 2GB voor het duurste abonnement.

Als abonnees buiten de bundel gebruik gaan maken van het internet gaat ze dit zo’n 5 cent per MB kosten, ook is het mogelijk om het limiet van die maand te verdubbelen door 5 euro extra te betalen. Hi zal zijn klanten op de hoogte houden door een sms te versturen als zij op de helft van hun limiet zitten, op drie kwart van hun limiet en als zij het limiet hebben bereikt.

Hi lijkt met deze actie haar moederbedrijf KPN op te volgen die eerder al heeft besloten om over te stappen naar een ander systeem door geen gebruik meer te maken van een fair use policy, echter hebben zij dit nog steeds niet gedaan. Alleen de prijs van het goedkoopste abonnement ligt lager dan de huidige abonnementen van Hi(Eindeloos Online), echter zijn dankzij de hogere prijzen wel de snelheden aanzienlijk verhoogd. Op dit moment kunnen abonnees gebruik maken van een snelheid van maximaal 1Mbps in de nieuwe situatie wordt deze verhoogd naar maximaal 7,2Mbps.

Vodafone is inmiddels al wel een tijdje overgestapt naar abonnementen met harde datalimieten, KPN maakt nog steeds gebruik van een fair use policy, maar het zal niet lang meer duren totdat ook zij overstappen naar datalimieten. Providers vinden het nodig om gebruik te maken van datalimieten omdat een kleine groep gebruikers relatief veel dataverkeer genereert, hierdoor leggen zij veel beslag op de beschikbare capaciteit. Voor huidige gebruikers van een Hi internet abonnement zal er niets veranderden, waarschijnlijk zal Hi deze gebruikers een aanbieding doen om over te stappen op een nieuwe abonnementsvorm. Als zij dit aanbod dan accepteren krijgen zij ook te maken met deze nieuwe datalimieten. Hi zelf heeft het hele verhaal nog niet bevestigt maar de bronnen lijken betrouwbaar genoeg om dit aan te nemen.

De enige provider die heeft aangegeven niets te zien in het overstappen naar abonnementen met datalimieten is T-mobile, zij houden vast aan een fair use policy.

Hi internet Weinig Gemiddeld Hoog Sim-only BlackBerry
snelheid 1Mbps 3,6Mbps 7,2Mbps 1Mbps 3,6Mbps
limiet 200MB 1GB 2GB 200MB 500MB
prijs p maand €7,50 €12,50 €17,50 €9,95 €14,95