1 min

Tags in dit artikel

,

De ministeries van Justitie en Economische Zaken komen dit kwartaal nog met een eerste concept voor de standaard waarin wordt vastgelegd hoe telecomgegevens uitgewisseld en opgeslagen moeten worden. Momenteel bewaart 11 procent van de providers alle telecomgegevens.

Op dit moment is het bij de providers nog niet duidelijk wat de technische specificaties zijn waaraan zij moeten voldoen bij het bewaren van telecomgegevens. Om hier meer duidelijkheid in te krijgen moet er een standaard worden afgesproken die gebaseerd zal zijn op Europese regelgeving, aldus het Ministerie van Veiligheid en Justitie en minister Verhagen van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie.

Als de telecomgegevens worden bewaard en makkelijker inzichtelijk worden zal het ook een stuk makkelijker worden om criminelen op te sporen. Behalve telecomaanbieders moeten ook internetaanbieders gegevens op gaan slaan, zij moeten de verkeersgegevens van hun klanten opslaan.

De ministeries moeten nog even afwachten op hoe de Europese evaluatie van de dataretentiewet uit gaat vallen. Aan het einde van het eerste kwartaal wordt dit gepubliceerd, volgens de verwachtingen zullen de eisen van het bewaren van telecomgegevens nog wat versoepelen.