3min

Het eerste service pack voor Windows 7 en voor Windows Server 2008 R2 is eindelijk klaar. SP1 wordt momenteel al verspreidt naar de grotere computerfabrikanten, vanaf 16 februari zal deze ook te downloaden zijn voor de zakelijke klanten met een technet of MSDN account. Waarop deze op 22 februari voor iedereen is te downloaden.

Microsoft heeft inmiddels bevestigd aan enkele grote internationele uitgevers dat de genoemde data zoals hierboven correct is en op 22 februari iedereen kan genieten van het nieuwe service pack.

In het verleden is vaak gebleken dat een deel van de consumenten en bedrijven altijd wachten tot het eerste service pack voordat ze gaan migreren naar de nieuwe Windows versie. Nu heeft Windows 7 al aardig wat marktaandeel verworven sinds de lancering van het besturingssysteem maar als deze trend zich wederom herhaalt dan zal Microsoft enorm veel licenties gaan verkopen in 2011.

De reden dat veel consumenten en bedrijven wachten met overstappen is omdat ze er zeker van willen zijn dat de grootste fouten en kinderziektes uit het besturingssysteem zijn gehaald. Volgens sommige critici was Windows Vista de versie met de kinderziektes en is Windows 7 op zichzelf al een groot uitgevallen service pack van Vista.

Gavriella Schuster geeft op de Microsofts Windows Team Blog aan dat de tijd is gekomen om te gaan migreren naar Windows 7 voor de consumenten en bedrijven die dat nog niet hebben gedaan.

Ook geeft zij aan dat er met Windows 7 geen reden was om te wachten op SP1. Als we naar de inhoud van het service pack gaan kijken dan zien we dat Schuster daarin wel gelijk heeft, want behalve het bundelen van alle patches die sinds het uitkomen van Windows 7 zijn gemaakt en verspreidt, zitten er geen andere grote bugfixes of grote aanpassingen in het service pack.

Als we gaan kijken naar wat er aan nieuwe functionaliteit bij komt met service pack 1, dan moeten we constateren dat er voor consumenten eigenlijk niets verandert, mogelijk heeft Microsoft wat prestatie verbeteringen aangebracht maar als consument hoef je verder nergens op te rekenen.

Voor bedrijven is er wel goed nieuws, degene die gebruik maken van virtualisatie krijgen wel wat nieuwe functies erbij in Windows 7. Zo komt Microsoft met RemoteFX en Dynamic memory. Met Remote FX kan de client gebruik maken van de grafische rekenkracht op de server en Dynamic memory maakt het mogelijk om geheugen flexibeler te verdelen tussen de virtual machines zodat er meer tegelijk kunnen draaien.

Volgens de productmanager van Microsoft, de heer Michael Kleef geeft RemoteFX niet alleen betere grafische prestaties op de desktop computer, maar maakt het ook besparingen mogelijk doordat men in een virtuele desktop infrastructuur ook met minder goede computers kan werken. Voor bedrijven scheelt dat in de kosten doordat ze nieuwe goedkopere modellen met lagere specificaties kunnen aanschaffen of in veel gevallen oudere modellen langer kunnen gebruiken.

Dynamic memory zorgt ervoor dat er op 1 server 40 procent meer virtuele machines kunnen draaien. Dat komt doordat er niet langer voor elke virtuele machine het maximum aan geheugen hoeft te worden gereserveerd. Dit kan flexibel worden verdeeld op basis van de vraag naar geheugen.