2min

Apple zou mogelijk bezig zijn met de ontwikkeling van een nieuwe iPhone die goedkoper moet worden dan de iPhone 4 en in formaat ook een derde kleiner zal zijn. Dit meldt althans Bloomberg op basis van bronnen die zijn ingelicht over de plannen van Apple.

Apple zou overwegen om een nieuwe serie goedkopere telefoons op de markt te brengen. Apple zou dit willen doen om beter te kunnen concurreren met de Android toestellen, welke inmiddels in alle prijsklasse te verkrijgen zijn.

Het idee zou zijn om in elk geval een iPhone op de markt te brengen welke voor 200 dollar verkrijgbaar moet zijn zonder abonnement. De 16GB iPhone 4 kost op dit moment 599 dollar zonder abonnement.

De nieuwe iPhone zou ongeveer een derde kleiner zijn dan de iPhone 4, aldus de bronnen rondom Bloomberg. Een van de bronnen zou de telefoon vorig jaar al hebben gezien. Dat zou dus betekenen dat er inmiddels ook alweer het een en ander verandert kan zijn.

Ook zou Apple bezig zijn met een universele SIM technologie en dual-mode telefoons die zowel op CDMA als GSM netwerken kan worden gebruikt. Het voordeel hiervan zou zijn dat Apple in sommige landen waaronder de VS geen aparte iPhone hoeft te ontwikkelen voor een ander type netwerk. Hiervoor zou Apple gekozen hebben voor de chips van Qualcomm welke hiertoe in staat zijn, het zou in theorie zelfs mogelijk zijn om de Verizon iPhone die recent is gelanceerd voor CDMA netwerken, ook te gebruiken op GSM netwerken, want ook deze beschikt over de dual-mode chip van Qualcomm.

Een kleinere versie van de iPhone mag in elk geval geen afbreuk doen aan de gebruikers ervaring van iOs want dan zou Apple zich lelijk in zijn vingers kunnen snijden. Apple zou dan in het ergste geval verplicht worden om aparte versies van iOs uit te gaan brengen, zodat het fatsoenlijk werkt op verschillende type telefoons.

Apple zou om de prijs te drukken de keuze kunnen maken om een Nano versie te lanceren van de iPhone, of een iPhone met verouderde onderdelen en een goedkopere en kleiner scherm. Dat laatste lijkt niet erg voor de hand te liggen want dan in principe gebeurt dat nu al met de iPhone 3GS. Een Nano versie ligt meer voor de hand omdat ze dan bij de iPods al succesvol hebben gedaan.

Apple wilde uiteraard niet reageren op de geruchten van Bloomberg, of er een iPhone Nano gaat komen blijft dus afwachten. Dit plan zou ook allang geschrapt kunnen zijn voordat het ooit echt in productie wordt genomen.