2min

Tags in dit artikel

, , , ,

Bij de stand van Asus op de CeBIT wordt een moederbord getoond met een grotendeels zwart/blauwe lay-out dat beschikt over de nieuwe Z68-chipset. Het moederbord van Asus gaat met de naam P8Z68-V Pro door het leven en is uitgerust met de B3-stepping waardoor het ontdaan is van de SATA-bug.

Het moederbord is uitgerust met het LGA 1155-socket en is daardoor geschikt voor gebruik in combinatie met de onlangs uitgebrachte Intel-processoren die gebaseerd zijn op de Sandy Bridge-microarchitectuur.

De Z68-chipset is een chipset die voortvloeit uit twee andere chipsets, namelijk de H67- en de P67-chipset. Zo maakt de H67-chipset het mogelijk om de geïntegreerde GPU van de processor te gebruiken en richt de P67-chipset zich op betere prestaties en overklokken. Deze twee elementen zijn gecombineerd in de Z68-chipset, want zowel het gebruikmaken van de geïntegreerde GPU van de processor (H67) als de features van de P67-chipset die zich richten op het overklokken van hardware zijn aanwezig op het moederbord. Bovendien is er ondersteuning voor zowel SLI als CrossFireX.


Op het gebied van gebruikte technologieën weten we dat dit moederbord beschikt over SATA 6.0-ondersteuning en dat de Asus EPU- en TPU-technologie verwerkt zijn in het moederbord. Wanneer we verder kijken naar de fysieke onderdelen dan zien we dat de P8Z68-V Pro op het gebied van PCI Express-sloten is uitgerust met drie PCI Express x16-sloten, twee PCI Express x1-sloten en twee PCI-sloten. In totaal kunnen er vier DDR3-geheugenmodules geplaatst worden op het moederbord. Wat betreft de aansluitingen is het moederbord uitgerust met zowel optische als analoge audiopoorten, DVI, D-Sub en HDMI.

Over een adviesprijs is op het moment van schrijven nog niets bekend. Dit geldt ook voor de lanceringsdatum van de P8Z68-V Pro.