2min

Tags in dit artikel

, , ,

Er zijn meer details opgedoken over de toekomstige dual-gpu-videokaart van NVIDIA, waar al een tijdje over gespeculeerd wordt. Op een slide van een perspresentatie is meer informatie te vinden over deze nieuwe videokaart, die naar alle waarschijnlijkheid als GTX590 door het leven gaan. Daar is te zien dat de videokaart over twee GPU’s beschikt die elk 512 CUDA cores hebben.

Op de slide is een 3D-afbeelding te zien die aan de hand van een bijschrift enkele details vrijgeeft. Zo wordt gerept over twee GPU’s die ieders 512 CUDA cores hebben en dat de kaart in totaliteit over 3GB GDDR5 beschikt. Hiermee lijkt de kaart over dezelfde GF110-GPU te beschikken die ook bij de GTX580 te vinden is. Frequenties van de verschillende onderdelen zijn nog niet bekend. Waarschijnlijk zijn deze ten opzichte van de GTX580 omlaag geschroefd aangezien de TDP 365W bedraagt.
De GPU’s worden met elkaar in verbinding gesteld door middel van een zogeheten custom bridge chip.

De videokaart beschikt over een tien-fasige-voeding en, afgeleid uit de afbeelding, heeft hij twee acht-pinnige PEG-aansluitingen. Het PCB van de videokaart zou uit twaalf lagen bestaan waarbij er gekozen is voor 2oz koperbanen.

Ook wordt de koeler besproken die uit twee vapor-chambers bestaat met in het midden een ventilator. Een opvallend detail hierbij is dat de kaart een afsluitkap heeft die makkelijk te verwijderen is. Hierdoor zouden de koelvinnen makkelijk van opgehoopt stof ontdaan kunnen worden. Eerder gaf de website VR-Zone al informatie prijs over deze koeler.

Na AMD’s introductie van de HD6990, ook een dual-GPU-videokaart, ging de geruchtenmolen alleen maar harder draaien omtrent de lancering van NVIDIA’s tegenhanger. De uiteindelijke vraag blijft dan ook of NVIDIA met deze nieuwe videokaart de prestatiekroon terug kan pakken.
De officiële lancering zal waarschijnlijk op 22 maart zijn.