2min

Google heeft laten weten dat Android Honeycomb een haastklus was en heeft om die reden dan ook wat stappen overgeslagen om het besturingssysteem voor tablets zo snel mogelijk af te krijgen. Het besturingssysteem is inmiddels al wel vrijgegeven aan enkele fabrikanten maar de broncode wordt voorlopig niet publiekelijk beschikbaar, aldus Google.

Android 3.0 draagt de codenaam Honeycomb en is de Android versie die speciaal is ontwikkeld voor tablets. Het Android besturingssysteem voor de smartphones is momenteel blijven steken op versie 2.3. Iets wat voor sommige gebruikers toch enigszins verwarrend is. Google heeft nu toegegeven dat ze Android Honeycomb gewoon zo snel mogelijk hebben ontwikkeld om de fabrikanten tegemoet te komen. Die zijn op zoek naar een goed alternatief om de concurrentie aan te gaan met de iPad.

Voorlopig is de Motorola Xoom de enige tablet die op de Amerikaanse markt is verschenen met Android Honeycomb. Veel andere fabrikanten zijn ook bezig met tablets en Android Honeycomb maar geven allemaal aan pas ergens rond de zomer met hun tablet op de markt te komen. De fabrikanten rekenen erop dat Google dan voldoende tijd heeft gehad om Honeycomb verder af te maken en goed stabiel te krijgen.

Google heeft besloten om de broncode van Honeycomb voorlopig niet vrij te geven. Voor de grote fabrikanten is de broncode verkrijgbaar maar Google gaat de broncode niet publiekelijk verspreiden. Google doet dit omdat het bang is dat ontwikkelaars het gaan gaan proberen te installeren op telefoons en dat is volgens Google niet de bedoeling. Het besturingssysteem werkt daar waarschijnlijk ook helemaal niet goed op, als het überhaupt al werkt aldus Andy Rubin, vice-president of engineering bij Google.

Deze beslissing heeft voor de kleinere hardware- en softwarefabrikanten wel gevolgen, zij kunnen namelijk geen gebruik maken van Honeycomb en hebben straks een achterstand als er een fatsoenlijke versie wel publiekelijk beschikbaar komt.

Rubin heeft wel duidelijk benadrukt dat de intentie van Google is om de broncode uiteindelijk wel vrij te gaan geven. Volgens hem is de open source-strategie voor Android alles behalve veranderd.

Of Google de twee Android versies naast elkaar zal behouden is nog onduidelijk maar het ligt voor de hand dat de aftakkingen van het besturingssysteem uiteindelijk weer bij elkaar komen en de nieuwe Android-versies geschikt zijn voor zowel tablets als smartphones.