1 min

De Amazon-clouddiensten, waar onder meer Reddit, Quaro, Hootsuite en Foursquare gehost worden, kampen al bijna 24 uur met ernstige problemen.

Rond half 11 gisteren begonnen de problemen in het enorme EC2-netwerk dat speciaal gemaakt is om veel internetverkeer te verwerken. Gedurende twaalf uur waren website in de Verenigde Staten offline. Nu is de situatie al wat verbeterd en zijn er alleen nog problemen in één zone in de Verenigde Staten. Onder meer Reddit heeft daar nu nog last van, gezien die site zich nu in de modus alleen lezen bevindt.

Vanochtend heeft Amazon gemeld dat door een netwerkfout de opslagschijven automatisch back-ups van zichzelf gingen maken, waardoor de opslagruimte steeds kleiner werd en er verbindingsproblemen ontstonden.

De storing is geen goede pr voor het bedrijf. "Amazon heeft hard gewerkt om bedrijven ervan te overtuigen dat de services goed zijn. Dit helpt daar niet echt aan mee", zo vertelt Jason Glassberg van CNN. Het probleem is dat bedrijven bij een storing deze niet zelf kunnen verhelpen, maar afhankelijk zijn van de hoster zelf.

"Klanten moeten niet zomaar aannemen dat alles voor hun in de cloud wordt gedaan", zo laat Vanessa Alvarez, een analist bij Forrester Research, weten. "Ze moeten niet rekenen op een cloudserviceprovider zoals Amazon om een rampenplan klaar te hebben".