1 min

Tags in dit artikel

,

Nadat NederlandFM heeft geweigerd om een factuur te betalen, spant Buma/Stemra een rechtszaak tegen de website aan. De factuur werd verstuurd omdat de site NederlandFM radiostreams op zijn website plaatst en hier geld aan verdient. Hierdoor zouden artiesten een vergoeding horen te krijgen.

Buma/Stemra is van mening dat artiesten recht hebben op een vergoeding omdat met deze streams omzet wordt gegenereerd. Buma/Stemra stuurde naast NederlandFM ook facturen naar andere websites die streams aanbieden. Het zou hier zowel als om sites met een eigen player als om met sites met een stream van een ander. Naast NederlandFM zijn er meer websites die het niet eens zijn met de actie van Buma/Stemra en hebben samen de website Link-vrij.nl opgericht.

Ondanks dat Buma/Stemra deze diensten aanpakt, wordt niet iedereen de dupe. Alleen degenen met een zakelijke insteek en een jaaromzet van minimaal 6500 euro hebben de kijkers van Buma/Stemra op hun gericht. Volgens een woordvoerder van Link-vrij zou een tarief op het embedden de doodsteek zijn voor veel radioportals en kunnen de kosten in de duizenden euro’s lopen, omdat Buma/Stemra minstens tien procent van de omzet wil zien.