2min

Tags in dit artikel

, , , , ,

Als we de website SemiAccurate mogen geloven dan gaat Apple over enkele jaren stoppen met de Intel processoren in haar producten en stapt het over op ARM processoren. De website SemiAccurate heeft in het verleden al vaker uitspraken gedaan wat menig wenkbrauw deed fronzen maar ze hebben daarbij wel vaak gelijk gehad. Wij houden het voorlopig voor de zekerheid nog even op een gerucht.

Bij SemiAccurate zijn ze er echter zeker van, eind 2012 of begin 2013 is het Intel tijdperk bij Apple weer voorbij en gaat Apple gebruik maken van 64bit ARM processoren. Momenteel zijn de ARM processoren erg populair in tablets en smartphones maar op de pc-markt hebben de ARM processoren nog helemaal niets bewezen.

Verschillende bedrijven hebben inmiddels een licentie gekocht bij ARM om deze processoren te kunnen ontwikkelen, veel van deze bedrijven zijn echter gefocust op de mobiele markt. Er zijn echter een paar partijen waaronder ARM zelf en nVidia die druk bezig zijn met het ontwikkelen van ARM chips voor de pcmarkt. Zo zou volgens de roadmap van nVidia, de eerste 64bit ARM processor van hun hand eind 2012 op de markt komen, ongeveer in dezelfde periode als dat Apple de overstap zou gaan maken.

Het is in elk geval een gewaagde stap van Apple als het inderdaad gaat overstappen. Intel heeft zich al vaak genoeg bewezen op de pcmarkt en maakt inmiddels al jarenlang de beste en snelste processoren ter wereld.

Of Apple bij een eventuele overstap de processor van nVidia zal gebruiken of één van ARM zelf blijft natuurlijk de grote vraag. Het zou zelfs nog kunnen dat Apple zelf een processor ontwikkeld, zoals ze dat ook al deden voor de iPhone en iPads. Voorlopig blijft het nog even afwachten wat de plannen van Apple zijn.