VIA heeft gisteren een nieuwe quadcore processor aangekondigd, opmerkelijk is dat dit de zuinigste quadcore processor is die ooit is gemaakt. De processor beschikt dus over 4 cores welke op 1,2 Ghz draaien. De processor is vanaf het derde kwartaal van 2011 te verkrijgen in de winkels.

Deze processor is het meest geschikt voor de netbook en kleine desktop markt. Al wil VIA ons ook laten geloven dat deze processor mee kan komen op de mainstream markt. De processor is met zijn 27,5 watt ook meteen de zuinigste quadcore processor van dit moment. De quadcore processoren van Intel en AMD verbruiken minimaal zo’n 15 watt meer. Gezien de processor is gemaakt op 40nm is dat een hele knappe prestatie. De grote vraag blijft echter hoe goed deze processor presteert in verhouding tot de modellen van Intel en AMD.

Er zitten wel wat haken en ogen aan deze processor. Zo is deze opgebouwd door 2 dual core chips te combineren, een techniek die voorheen ook door Intel en AMD werkt gebruikt. Het grote probleem van deze processor is eigenlijk het hele platform. De processor beschikt niet over een geheugencontroller en ook is er nog geen GPU te vinden in de processoren. De chipsets die VIA gebruikt lopen daarnaast ook nog eens achter de feiten aan. Zo hebben ze twee chipsets, de VX900 met DirectX 9 ondersteuning en volledige H.264 versnelling en de VN1000 welke gebruik maakt van DirectX 10.1 maar slechts gedeeltelijke H.264 versnelling aan boord heeft. Dit is dan ook het punt waar VIA achter blijft op de concurrentie. VIA is al wel bezig met een nieuwe chipset waarin DirectX 11 te vinden zal zijn en betere hardware acceleratie maar deze is nog niet klaar.


Hiervoor verliest de processor waarschijnlijk in de praktijk ook meteen de titel van zuinigste processor. Doordat de chipset te kort schiet en de videoprestaties minder goed zijn, zal de processor het automatisch meer voor zijn kiezen krijgen en meer stroomverbruiken dan een processor van de concurrentie.

Ook zal het geen makkelijke klus voor VIA zijn om deze processor een groot succes te laten worden. VIA beschikt momenteel over een marktaandeel van slechts 0,2 procent. Waardoor OEM fabrikanten niet snel een moederbord zullen gaan fabriceren speciaal voor deze processor. Ook de media lijkt meer aandacht te hebben voor Intel en AMD dan voor VIA. Wellicht dat de prijs/prestatie verhouding voor een revolutionaire verandering kan gaan zorgen, maar dat ligt niet voor de hand.