2min

Tags in dit artikel

, , ,

Vorige week is de Ubuntu Developer Summit in Bulgarije afgerond. Op deze Summit zijn er plannen gemaakt voor de volgende release van Ubuntu, versie 11.10 genaamd Oneiric Ocelot.

In deze plannen is bepaald dat, als Mozilla Thunderbird voldoende integreert met Ubuntu, het de standaard e-mailclient mag worden en daarmee Evolution vervangt. Evolution is al sinds de eerste release van Ubuntu, versie 4.10, de standaardmailclient.

Ook is bepaald dat Pitivi van de cd verwijderd zal worden. Pitivi is de video-editor die standaard met elke Ubuntu-installatie wordt meegeleverd. De ontwikkelaars vinden dat dit programma echter te veel bugs en te weinig functionaliteit bevat. Op dit moment is er geen alternatief voor Pitivi voorgesteld.

Een andere applicatie die verwijderd zal worden, is de Computer Janitor. Dit programma moet onnodige softwarepakketten verwijderen, maar faalt daar regelmatig in door toch kritieke pakketten weg te halen. Bovendien hebben de ontwikkelaars weinig aandacht aan de Janitor besteed en is het dus tijd om het programma te verwijderen.

Iets wat nog niet zeker is, is om ook Synaptic van de cd te halen. De Ubuntu-ontwikkelaars vinden mogelijk dat het Ubuntu Software Center tegen oktober voldoende functionaliteit biedt om het te vervangen. Deze beslissing moet echter nog definitief gemaakt worden.

Voor het Ubuntu Software Center staan namelijk eveneens enkele wijzigingen gepland. Zo komt er mogelijk een webcatalogus om applicaties vanuit te installeren, worden applicatieomschrijvingen ook in andere talen dan Engels weergegeven en zijn er nog enkele andere, kleine wijzigingen.

De Deja Dup-back-uptool van GNOME zal ook standaard op de cd komen te staan, zodat gebruikers veilig hun bestanden kunnen back-uppen. Canonical wil overigens, ook nog niet zeker, Deja Dup koppelen aan een onlinedienst en wil de tool uitbreiden met een lijst van geïnstalleerde programma’s, een ‘back-upbrowser’ en een optie om specifieke applicaties te back-uppen.

Ten slotte zal GDM, de Gnome Display Manager, worden vervangen door de LightDM. Het voordeel hiervan is het dat het aanmeldvenster eenvoudig aan te passen zal worden, want LightDM heeft ondersteuning voor HTML, CSS en JavaScript, wat moet zorgen voor een nieuwe ‘aanmeldingervaring’.

Ubuntu 11.10 staat op de planning voor een lancering in eind oktober 2011 en zal GNOME 3 bevatten.