1 min

De oppositiepartijen PvdA, D66, GroenLinks en SP hebben gezamenlijk aan een wetsvoorstel gewerkt om netneutraliteit te garanderen. Het voorstel kan op een meerderheid van de Tweede Kamer rekenen, omdat de PVV eerder aangaf geen heil te zien in extra heffing op internetdiensten.

Dat hebben de oppositiepartijen vandaag kenbaar gemaakt. Door deze wetswijziging is het voor providers verboden om internetdiensten of apps van andere aanbieders te blokkeren, vertragen of daar geld voor te vragen. Minister van Economische Zaken Maxime Verhagen (CDA) kondige vorige week aan zelf met een nota te komen nadat KPN kenbaar maakte extra geld in rekening te willen brengen voor bepaalde applicaties. Naast KPN kondigden Vodafone en T-Mobile eveneens aan extra geld in rekening te brengen om het verkeer op het netwerk te in de hand te houden.

Volgens de opstellers is de wetgeving erop gericht om "de keuze- en uitingsvrijheid van eindgebruikers op het internet te maximaliseren". Volgens Kamerlid Kees Verhoeven (D66) moet iedereen "altijd toegang tot alle informatie op het internet" hebben. Ook Martijn van Dam (PvdA) is te spreken over het nieuwe wetsvoorstel: "Het internet is van iedereen, niet van de grote telecombedrijven die voor jou bepalen wat je wel en niet mag bezoeken."

Het amendement wordt binnenkort behandeld in de Tweede Kamer. Dankzij de steun van de PVV zal een Kamermeerderheid instemmen met de wijziging in de telecomwet.