1 min

Nederland staat in een ranglijst waar men niet trots op hoeft te zijn, namelijk in de top 5 van landen die illegale content verspreiden op het web. Binnen Europa staat Nederland op de 2e plaats na Duitsland.

Dat valt te lezen in het vandaag verschenen McAfee Threats Report: First Quarter 2011. Het afgelopen kwartaal zag McAfee een toename in het aantal domeinen, IP-adressen en URL’s met een slechte reputatie. In deze categorie zijn ook phising-sites inbegrepen en websites die malware en mogelijk ongewenste programma’s hosten. Per dag ontving McAfee gemiddeld 8.600 meldingen van dit soort sites. Daarmee behoort Nederland tot de top 5 van landen die illegale content verspreiden. Binnen Europa staat Nederland op de tweede plaats, na Duitsland.

Met 6 miljoen unieke malware samples was het eerste kwartaal van dit jaar het drukste kwartaal in de geschiedenis op het gebied van malware. In januari 2010 beschikte de database van McAfee over 3,5 miljoen malware-samples. Dat is een toename van ruim 70% in iets meer dan een jaar tijd

Daarnaast signaleerde McAfee een duidelijke groei van malware aanvallen op de Android-toestellen. Het neerhalen van de botnets Rustock en Zeus hebben geresulteerd in een significante spamverlaging, wat desondanks wereldwijd nog steeds neerkomt op zo´n anderhalf triljoen spamberichten per dag.