2min

Tags in dit artikel

, , , ,

ASUS heeft aangekondigd dat het drie modellen van zijn Eee-pc zal gaan uitrusten met Ubuntu 10.10.

Het gaat om de Eee-pc 1001PXD, 1011PX en de 1015PX die vanaf 1 juni beschikbaar zullen zijn. Overigens is dit niet de eerste keer dat ASUS netbooks met Linux uitrust: in 2007 heeft het Eee-pc’s uitgebracht die Xandros draaide. Echter, toen Microsoft eenmaal doorhad dat netbooks goed verkochten, zorgde het ervoor dat die netbooks tijdelijk Windows XP mochten draaien, wat de Linux-vraag sterk deed dalen.

Chris Kenyon, vicepresident van OEM-services bij Canonical, vertelt tegenover The Inquirer: "De deal met ASUS is een belangrijke voor Canonical omdat die ervoor zorgt dat Ubuntu bij meer mensen terechtkomt, waaronder mensen die niet per se Ubuntu willen downloaden, maar toch graag een computer willen, wetende dat het perfect werkt op die hardware. Ook zorgt Canonicals uitgebreide werk ervoor dat alle toekomstige versies van Ubuntu perfect draaien op specifieke machines en individuele hardware van OEM’s."

ASUS laat ook weten blij te zijn met de samenwerking en stelt dat er sprake is van een win-winsituatie. "Ubuntu is een opensource-OS dat bekend staat om zijn aanpasbaarheid en stabiliteit. Om aan de eisen van de diverse markt en gebruikers te kunnen voldoen, is de alliantie met Ubuntu een win-winsituatie."

De enige vraag die overblijft, is waarom ASUS heeft gekozen voor Ubuntu 10.10 en niet voor het in april uitgekomen Ubuntu 11.04 dat de nieuwe shell Unity heeft. ASUS heeft namelijk geen wijzigingen gemaakt aan Ubuntu 10.10.

De hardwarefabrikant laat ten slotte weten dat er dit jaar ‘veel meer’ Eee-pc’s met Ubuntu zullen verschijnen.