2min

Tags in dit artikel

, ,

Het ontwikkelingstraject van Research In Motion is te omslachtig, duurt te lang en kost te veel geld. Als gevolg daarvan keren steeds meer ontwikkelaars het platform de rug toe.

Dit laatste zal Research In Motion een aardige doorn in het oog zijn omdat het bedrijf er juist alles aan doet om ontwikkelaars te strikken voor haar platform en ze te behouden. Volgens Loic le Meur, CEO van Seesmic, kiezen bedrijven er voor om hun geld in platformen en concepten te stoppen waar groei in zit en welke populair zijn of steeds populairder worden. Hierdoor zijn deze platformen vervolgens een stuk aantrekkelijker.

Volgens de CEO is dit bij BlackBerry niet langer het geval. De populariteit is bijvoorbeeld goed te zien aan de volumes van de applicatiewinkels van de platformen. Zo vind je in de winkel voor BlackBerry slechts 35.000 applicaties. Voor Android zijn er ruim 200.000 applicaties en bij Apple gaat dit getal zelfs ruim over de 400.000. Daarnaast zouden de gebruikers van bijvoorbeeld Apple’s iOS nog eens een stuk actiever zijn in het downloaden en het kopen van deze applicaties.

Daarnaast stellen ontwikkelaars dat het ontwikkelen van een applicatie voor BlackBerry velen malen ingewikkelder is dan voor Android of iOA. Ook zou het platform te lastig zijn door het grote aantal verschillende apparaten met verschillende features, schermgroottes en soorten van input. Hierdoor zouden er veel valkuilen bestaan in het ontwikkelen van een applicatie voor BlackBerry. Zo werkt Apple bijvoorbeeld met enkel een touchscreen en één home-button. Logischerwijs wordt het ontwikkelen van een applicatie hierdoor een stuk makkelijker.

Om potentiële Playbook-kopers toch nog een beetje warm te maken voor de tablet en Research In Motion toch een groot aantal applicaties kan bieden heeft het bedrijf aangekondigd dat er een Android-emulator op de tablet beschikbaar zal komen die het mogelijk maakt om Android applicaties te draaien op de Playbook. Ontwikkelaars moeten hun applicaties hiervoor wel eerst omzetten en aanpassen. Het grote nadeel aan deze emulator is dat die alleen in staat is om smartphone applicaties om te zetten en niet de Android 3.0 applicaties, mogelijk wordt de ondersteuning van de emulator later nog uitgebreid.