2min

Tags in dit artikel

, , ,

Het in- en uitchecken kan een heel stuk simpeler, alleen moet er wel een luttele 50 miljoen euro worden geïnvesteerd en daar zou de reiziger aan mee moeten betalen. Dit adviseert de commisie-Meijdam.

Echter is het niet zo dat het hierbij gaat om tientallen euro’s per persoon. Per reis zal een reiziger een bedrag van 3 cent betalen. Dit adviseert de commissie-Meijdam in een rapport in opdracht van de overheid. Deze commissie kreeg de opdracht om met een oplossing voor de huidige problemen rondom het huidige ov-chipkaartsysteem. Een belangrijk punt vindt de commissie dat het in- en uitchecken veel makkelijker moet worden.

Momenteel wordt een reiziger bij grotere afstanden regelmatig geconfronteerd met wel twee tot drie keer een opstarttarief per reis. Dit moet teruggedrongen worden tot slechts één keer. Echter, deze wijzigingen laat nog minimaal twee jaar op zich wachten waardoor de commissie aanraadt om een tijdelijke softwareaanpassing door te voeren. Dit brengt echter wel weer een kostenplaatje van twee miljoen euro met zich mee.

Daarnaast adviseert de commissie een OV-autoriteit. Aan deze autoriteit zullen al OV-bedrijven deelnemen en deze moet er voor gaan zorgen dat moeilijke keuzes en problemen eerder en beter worden gemaakt en opgelost. Bovendien is het zo dat wanneer een reiziger vergeet uit te checken, hij zelf opdraait voor de kosten. Reisorganisaties zouden hier coulanter mee om moeten gaan. Daarnaast zou deze nieuwe autoriteit een nieuw beleid moeten bepalen dat vervolgens uit wordt gevoerd door Trans Link Systems. De autoriteit moet het vertrouwen onder de OV-vervoerders doen herstellen.