Volgens de laatste geruchten zouden zowel Samsung als Apple onderzoek doen naar het maken van smartphones welke kunnen draaien of opladen via zonne-energie. Wellicht is dit de volgende stap in de ontwikkeling van smartphones en tablets, de grote vraag zal echter zijn of dit al binnen enkele jaren toepasbaar is of dat het nog wel wat langer gaat duren.

Het zou natuurlijk een grote sprong voorwaarts zijn en niet te vergeten goed voor het milieu. Als we allemaal onze telefoons en tablets niet meer elke nacht hoeven op te laden maar deze gewoon overdag op ons bureau kunnen opladen door middel van de zon en/of TL-verlichting.

Volgens bronnen van Digitimes zouden zowel Apple als Samsung deze techniek aan het verkennen zijn. Vooral Samsung zou al een behoorlijk eind op weg zijn met een unieke zonnecel. Het probleem lijkt echter te zijn dat de kleine zonnecellen die worden gebruikt nog niet voldoende energie kunnen genereren.

Op dit moment lijkt het bedrijf Solarmer het verst te zijn met de zonnecellen. Zij hebben een zonnecel ontworpen welk een conversieratio heeft van 8,13 procent, terwijl veel andere bedrijven nog ergens tussen de 5 en de 7 procent zitten.

De grote vraag zal natuurlijk zijn wanneer Apple en Samsung de tijd rijp vinden om eventueel gebruik te gaan maken van deze technieken. Het ligt voor de hand dat er eerst toestellen komen met klein oppervlak met zonnecellen, die simpelweg als doel hebben om de batterijduur wat te verlengen. Een smartphone die volledig kan draaien op zonnecellen lijkt momenteel nog niet haalbaar.