2min

Google heeft weer een nieuwe dienst in het leven geroepen om het internet sneller te maken. Eerder hebben ze al tools ontwikkeld om de snelheid van je website te meten en hebben ze een module voor de Apache webserver gebouwd om webpagina’s te versnellen. Nu komen ze met een dienst waarbij Google een deel van de webhosting van je website overneemt en ervoor zorgt dat deze wordt versneld.

Wat Google doet is de webpagina’s ophalen bij je huidige hostingprovider, deze optimaliseren en vervolgens uitserveren. Voor stylesheets (CSS), Javascript bestanden en afbeeldingen bestaan er ook nog extra opties. Zo kunnen meerdere stylesheets worden samengevoegd, gecomprimeerd en gecached door de Google servers. Hetzelfde geldt voor Javascript bestanden. Afbeeldingen kunnen door Google opnieuw worden opgemaakt met hogere compressie en wellicht iets lagere kwaliteit. Ook deze kunnen worden gecached en via de proxy’s van Google worden geserveerd.

De implementatie van de dienst is helemaal niet zo heel ingewikkeld. Het enige wat je hoeft te doen is je DNS records aan te passen zodat deze naar Google wijzen. Ondanks dat dit een technisch proces is wat niet iedereen beheerst is het wel binnen 5 a 10 minuten te regelen.

De dienst is voorlopig gratis maar op termijn wil Google wel geld gaan vragen voor de dienst. Of dit geldt voor alle websites die er gebruik van maken of alleen voor de grootverbruikers is nog niet duidelijk. Google geeft aan dat de prijs in elk geval competitief zal zijn.

De grote vraag is natuurlijk of jouw website er voordeel bij heeft? Ook daar heeft Google rekening mee gehouden, er is een soort van pagespeedtest ontwikkeld zodat je kan zien wat je snelheid nu is en als je de dienst van Google gebruikt.

Als je website al volledig is geoptimaliseerd zal je waarschijnlijk geen baat hebben bij de dienst. Google moet je webpagina’s natuurlijk ook ophalen voordat het deze kan uitserveren, dat kost ook wat tijd. Door alle geavanceerde Google technieken, van compressie tot caching valt er echter vaak ook wat te winnen. Volgens Google kunnen websites gemiddeld tussen de 25 en 60 procent sneller worden.

Uiteraard hebben we even de proef op de som genomen en Techzine door de test van Google heen gehaald, wat meteen laat zien dat wij goed bezig zijn, ook al zijn we van mening dat het nog steeds beter kan. Als we gebruik maken van dienst van Google zal de website bij het eerste bezoek 1,275 seconde trager worden en bij herhaal bezoek 0,121 seconde sneller. We zijn daarbij uitgegaan van de locatie Amsterdam, Internet Explorer 9 en een standaard DSL verbinding.