Abonneer je gratis op Techzine!

Vanaf vandaag krijgen de Nederlandse Eerste Kamerleden niet langer de vergaderstukken en andere documenten op papier aangeleverd. Voortaan kunnen zij deze stukken op hun iPad downloaden.

Nederland is het eerste land in Europa waar de Senaat volledig is overgeschakeld naar de tablet voor haar informatievoorziening. Dankzij de iPad beschikken de Senatoren voortaan over digitale versies van hun vergaderstukken, zoals de agenda, wetsvoorstellen, Kamervragen en correspondentiestukken.

Tot voor kort kregen alle 75 Senatoren alle vergaderstukken op papier aangeleverd. Dat leverde iedere week enkele duizenden pagina’s aan drukwerk op. Een ware aanslag op het milieu, zo zullen de ontwikkelaars vast en zeker gedacht hebben. Daarom ontwikkelden het Kennis- en Exploitatiecentrum Officiële Overheidspublicaties, PDC Informatie Architectuur en Sogeti een speciale app voor de Eerste Kamerleden om de informatievoorziening te digitaliseren.

Hoe lovenswaardig dit initiatief ook is, het blijft jammer dat het de Nederlandse belastingbetaler een aardige zak duiten heeft gekost: volgens de woordvoerder van de Senaat kost de overstap van papier naar de iPad anderhalve ton. Maar dit bedrag kan volgens hem binnen een jaar worden terugverdiend als gevolg van de besparingen op papier en de koerierdienst.

De iPads zijn vandaag tijdens de eerste plenaire vergadering na het zomerreces overhandigd aan de Senatoren. Tevens onthulde Kamervoorzitter Fred de Graaf (VVD) een nieuw kunstwerk van Jos van den Berg en Cees van Rutten: een reliëf met de titel ‘Pre-iPad-Parlement’.

Niet alleen de Eerste Kamer is enthousiast over het gebruik van de tablet. Uit een peiling van de Vereniging voor Nederlandse Gemeenten (VNG) is gebleken dat in meer dan veertig procent van de gemeenten papier tot het verleden behoort. Ambtenaren en politici werken daar geheel of voor een groot deel zonder papier. Daar werken de meeste medewerkers met een tablet. In gemeenten waar dat niet gebeurt, zou maar liefst 78 procent van de medewerkers dat liever vandaag dan morgen doen.