5min

Tags in dit artikel

, , , , , ,

In de strijd om een martkaandeel te vergaren in het nieuwe Ultrabooks segment komen meerdere fabrikanten momenteel op de markt met een ultrabook.

Deze ultrabooks kunnen het beste omschreven worden als tegenhangers van de MacBook Air. Een zeer lichte, dunne en compacte laptop met een hip en gestroomlijnd uiterlijk met aan boord een krachtige processor. De Ultrabooks zullen verschijnen tot een formaat van maximaal 13,3 inch. In tegenstelling tot de Macbook worden de Ultrabooks voorzien van Windows. Apple wist met de MacBook Air een nieuwe markt te creëren waarin nog geen enkele andere partij actief was. Dat gaat binnenkort veranderen.

Waar Apple de eerste slag sloeg met haar MacBook Air komen nu ook andere fabrikanten met ultrabooks op de markt. Zo toonden bijvoorbeeld Lenovo, Toshiba, Acer en Asus al een ultrabook op IDF en hebben Samsung en Dell inmiddels laten weten ook in deze markt te zullen stappen en binnenkort met een ultrabook op de proppen te zullen komen.

Een ding wat zeker is, is dat Intel aardig binnen loopt met deze nieuwe markt. Elke ultrabook die momenteel bestaat of is aangekondigd is voorzien van een Intel processor. Dit is ook niet gek aangezien Intel een fonds heeft opgericht voor dit nieuwe segment, dit fonds maakt het voor fabrikanten makkelijker om in deze markt te stappen. Dit fonds beschikt over ruim 300 miljoen dollar. Een dergelijk fonds kan verschillende fabrikanten over de streep trekken, echter moet er dan wel aan een aantal voorwaarden worden voldaan.

Om als ultrabook bestempeld te worden mag de laptop niet groter zijn dan 13,3 inch en niet dikker dan 18 mm. De iets grotere varianten mogen tot een dikte van 21 millimeter. Wanneer een fabrikant er voor kiest om een touchscreen te plaatsen mag de laptop 1,5 millimeter dikker zijn. In deze afmetingen dient de fabrikant een van de snellere varianten van Intel’s i-processoren te plaatsen. Daarnaast wenst Intel dat de prijs van al dit moois ruim onder de 1000 euro blijft. Al zullen de fabrikanten dit zelf ook graag hebben, aangezien de goedkoopste MacBook Air over de toonbank gaat voor een prijs van 949 euro. Logischer wijs zullen de snellere en luxere varianten van de ultrabooks wel over de 1000 euro-grens heen gaan.

Op korte termijn kan Apple gezelschap verwachten van in ieder geval vijf ultrabooks. Zo komt Asus met de UX21 en UX31. Acer introduceert de S3, Toshiba mikt op een koppositie met de Protégé Z830 en ook Lenovo is van de partij met de U300S. Of deze ultrabooks net zo’n succes zullen worden als Apple’s MacBook Air is overigens maar de vraag. Wanneer we namelijk kijken naar de tabletmarkt, dan zien we dat Apple deze markt min of meer heeft gecreëerd en ondanks de grote concurrentie nog steeds marktleider is.

Wanneer we kijken naar de S3 van Acer die hierboven afgebeeld is zien we een, ondanks dat de laptop voornamelijk van plastic is, solide ogende ultrabook. De S3 is met zijn 13,3 slechts 1,24 kilo zwaar en is met zijn HDMI-poort, twee USB-poorten en een SD-geheugenkaart slot niet bijzonder uitgebreid. Onder de motorkap kan er gekozen worden uit een i5 of i7 processor. Daarnaast kan er ook gekozen worden uit verschillende opslagmogelijkheden. Deze begint bij een 320 GB harde schijf in combi met een 20 GB SSD en loopt op tot een configuratie waar je enkel beschikt over een SSD van 240 GB. De duurste versie van de S3 gaat over de toonbank voor een prijs van 1399 euro. Heb je echter mindere eisen zijn er ook nog modellen met prijzen van 799, 999 en 1199 euro.

Wanneer we naar de U300S van Lenovo kijken zien we, ondanks een iets uitgebreidere connectiviteit in de vorm van een USB 3.0 poort, een minder uitgebreide keus aan configuraties. De U300S heeft een i5 of een i7 processor aan boord en beschikt over maximaal 256 GB grote SSD. Wel is de U300S positief beperkter in omvang. De 13,3 inch grote Lenovo is slechts 1,6 centimeter dik en weegt maar 1,23 kg. De U300S zal verkrijgbaar zijn vanaf 999 euro.

Toshiba is momenteel verantwoordelijk voor de lichtste ultrabook met de Protégé Z830 die slechts 1,02 kg weegt. Daarnaast is de Z830 ook nog eens de dunste met slechts 1,5 centimeter. Sowieso lijkt de Z830 de meest aantrekkelijke ultrabook van het stel. Naast 2 keer USB 2.0, een USB 3.0 poort, HDMI, Lan en netwerkslot weet de Toshiba nog meer te bieden. Zo vinden op de donkergrijze machine onder andere een vingerafdrukscanner, vga-aansluiting en een tpm module waarmee de Toshiba zich ook gelijk een stuk geschikter maakt voor de zakelijke markt. De rest van de ultrabooks lijken zich vooral te richten op de consumentenmarkt.

Nemen we een kijkje onder de motorkap van de Toshiba zien we een i5 processor van Intel. Wil je iets meer kracht dan biedt Toshiba ook modellen aan met een i7 processor. Verder kan je in opslagruimte kiezen uit SSD’s die beginnen met 64 GB en eindigen met 128 GB. Als laatste kan er ook worden gekozen uit 4 of 6 GB aan DDR3-geheugen. Aangezien Intel de voorwaarde heeft dat de ultrabook onder de 1000 euro moet gaan kosten kan dit in ieder geval gezegd worden voor het goedkoopste model. Over de hoogte van de prijs van de andere modellen is nog niets bekend.

Als laatste komen we aan bij de modellen van Asus, de UX21 en UX31. De verschillen tussen deze twee ultrabooks zullen in eerste instantie vooral opvallen in de schermafmeting. De UX21 kent een schermafmeting van 11,6 inch en is daarmee de kleinste ultrabook die werd getoond op de IDF. De UX21 is 1,7 centimeter dik en weegt 1,07 kilo wat geen verkeerde getallen zijn. De Asus kent als aansluitmogelijkheden onder andere USB 2.0, USB 3.0, micro-HDMI en een DisplayPort. Wat de UX21 zeer interessant maakt is de processor die de ultrabook aan boord heeft. De UX21 beschikt namelijk over de snelste processor die we aantroffen in de ultrabooks; de i7 2677M. Ook in de UX31 is deze processor terug te vinden. Met een iets grotere schermafmeting is de ultrabook ook iets zwaarder geworden. De UX31 is 0,2 centimeter dikker geworden en weegt 1,29 kilo. Prijzen voor de ultrabooks van Asus zijn jammer genoeg nog niet bekend.